Kävele kymppitonni päivässä

Kävele kymppitonni päivässä
Kävely on halpaa ja turvallista, ja varusteiksi tarvitaan vain kunnon jalkineet. Jokaisella askeleella on merkitystä - hurahda kävelyyn!
Julkaistu 12.12.2012

Kävely on suomalaisten suosituin liikuntamuoto. Se on helppoa, sitä voi harrastaa missä ja milloin vain – liikkeelle pääsee kotiovelta, askeleita kertyy huomaamatta asioidessa ja luonto tarjoaa vaihtelevat maisemat vuodenaikojen mukaan.

Kävelyn portaat – tavoitteena 10 000 askelta päivässä 

  1. Päivittäiset askareet kävelyttävät useimpia 3000–5000 askeleen verran, mikä on terveyden kannalta turhan vähän.
  2. Kun edelliseen askelsaldoon lisää 4000 askelta eli esimerkiksi puoli tuntia reipasta kävelyä, askelia alkaa olla terveyden kannalta tarpeeksi. Noin 9000–10000 askelta päivässä saa aikaan myönteisiä muutoksia esimerkiksi elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa.
  3. Painonhallitsijan kannattaa kasvattaa askelien määrää vielä 4000 askelta päivässä. Jos vauhti on ripeä, kalorien kulutuksen lisäksi kestävyyskunto nousee.

Aluksi askelia kannattaa lisätä vähitellen, jolloin elimistö tottuu liikkumiseen. Mittauksen apuna voit käyttää askelmittaria tai aikaa. Aloittaa voit vaikka viiden minuutin lisäyksellä, sen mahduttaminen kiireiseenkin arkeen onnistuu. Helpoiten askeleet kertyvät arkiliikuntana eli suosimalla jalkoja kulkuvälineenä aina, kun se on mahdollista.

Kävelyn terveysvaikutukset 

Reipas kävelylenkki vaikuttaa edullisesti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Vaikutukset kestävät kuitenkin enintään kaksi vuorokautta. Tämän jälkeen liikunta-annos tulee uusia, jotta muutokset säilyvät. Säännöllinen reipas kävely alentaa verenpainetta ja leposykettä, tehostaa verenkiertoa ja parantaa kestävyyskuntoa sekä parantaa kolesteroliarvoja. Vaikutukset saavutetaan 2–6 kuukauden kuluessa.

Anna alli-jumpalla käsivarsien hötöille kyytiä! Tästä treenivinkit!

Terveyden kannalta olisi hyvä liikkua ainakin kolme kertaa viikossa reippaasti yhteensä ainakin 2 tuntia 30 minuuttia. Vaihtoehtona on rasittavampaa liikuntaa ainakin 1 tunti ja 15 minuuttia. Myös näiden yhdistelmä on mahdollinen. Määrän voi koota vähintään 10 minuutin liikuntatuokioista. Viikoittainen liikunta-annos voi sisältää työmatkaliikuntaa, liikkumista perheen kanssa ja vaikka liikuntaharrastuksen. Hullaannu kävelystä ja kokeile rohkeasti muitakin liikuntamuotoja.

Kävelyllä kuntoon 

  • aineenvaihdunta paranee (välittömästi)
  • verenpaine laskee (2 kk)
  • leposyke laskee (2 kk)
  • kestävyyskunto kohoaa (3 kk)
  • kolesteroliarvot paranevat (6 kk)

Kävely on oivallista painonhallintaliikuntaa, kun siihen yhdistyvät terveelliset ravitsemustottumukset ja säännöllinen ateriarytmi. Reipas puolen tunnin kävely kuluttaa 70-kiloiselta henkilöltä 165 Kcal. Ruoaksi muutettuna se vastaa esimerkiksi yhtä korvapuustia tai neljää omenaa.

Kommentoi »