Kauneus ja Terveys

Kivulias eka kerta

Kivulias eka kerta
Mikä voi olla syynä, kun seksi sattuu? Voiko sukupuolitauti tarttua ensimmäsellä kerralla? Voiko tartunnan saada suuseksistä? Seksuaaliterapeutti vastaa huolestuneen nuoren naisen kysymyksiin.
Julkaistu: 12.10.2011
Olen 19-vuotias nainen ja harrastin seksiä samanikäisen miehen kanssa. Emme seurustele ja minulle se oli eka kerta elämässäni, kun harrastin seksiä. Hänellä puolestaan on ollut useita kumppaneita aikaisemmin. Hänen ensimmäinen kertansa oli 16-vuotiaana ja sen jälkeen hän on harrastanut seksiä useiden tyttöjen kanssa ja ollut pitkäaikaisessa parisuhteessa.
Käytimme kondomia, mutta hän asetti kondomin paikoilleen vasta esileikin jälkeen, juuri ennen varsinaista yhdyntää. Emme ole keskustelleet sukupuolitaudeista, mutta kerroin hänelle olevani hyvin huolissani raskaaksi tulemisesta. En kertonut hänelle, että kerta oli minulle ensimmäinen, koska pelkäsin mitä hän ajattelisi, koska on itse paljon kokeneempi.
Pidän hänestä hyvin paljon. Mutta ihmettelen erästä asiaa. Nimittäin koko yhdynnän ajan tunsin valtavaa kipua. Minuun todella koski ja kerroin hänelle. Hän sanoi, että voimme lopettaa, mutta sanoin ettei tarvitse ja ettei minuun koske liikaa. En halunnut tuottaa hänelle pettymystä.
Välillä kipu hieman laantui, mutta ei kuitenkaan lähtenyt pois kokonaan. Toisella kerralla hänen kanssaan tunsin myös kipua. Tiedän, että ensimmäinen kerta voi olla hyvinkin kivulias, joten ymmärrän kyllä, että ensimmäisellä kerralla se sattuu, mutta miksi myös toisella?
Mikä minussa on vikana? Mikä voi olla syynä siihen, että tunsin suurta kipua?
Ja sitten toinen kysymys vielä: Harrastin suuseksiä saman miehen kanssa. En ottanut häneltä suihin, mutta hän antoi minulle suuseksiä ja laukesin ja hän nielaisi eritteen. Emme käyttäneet minkäänlaista ehkäisyä suuseksin aikana. En tiedä kannanko jotain sukupuolitautia, en ole käynyt missään testeissä, emmekä keskustelleet sukupuolitaudeista lainkaan. Voiko olla mahdollista, että tartutin häneen jonkin taudin? Entä saatoinko itse saada häneltä jonkin tartunnan? Lisäksi voin pahoin yhdyntää seuranneina parina päivänä, minua oksetti, mutten kuitenkaan oksentanut.
Huolestunut

Vastaus:

Olet kokenut ensimmäisen seksikertasi toisen ihmisen kanssa ja se on jättänyt mieleesi liudan kysymyksiä sekä huolenaiheita. Seksitaudit tarttuvat limakalvokontaktissa, eivät kuitenkaan normaalissa ihmisten välisessä kanssakäymisessä, kuten kätellessä, suudellessa tai vessassa käynnin yhteydessä.
Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa seksitaudeilta. Onkin hyvä, että olette valinneet ensimmäisessä yhdynnässäsi juuri sen ehkäisyvälineeksi. Kondomia on kuitenkin tärkeä käyttää myös suuseksin aikana mahdollisten seksitautien välttämiseksi. Mikäli seksitautitartunta huolestuttaa mieltäsi, sinun kannattaa hakeutua terveysasemallesi seksitautitesteihin tai yliopistollisten tai keskussairaaloiden yhteydessä palvelevalle sukupuolitautien poliklinikalle. Asia kannattaa selvittää, jottei se aiheuta sinulle tarpeetonta huolta ja mielipahaa.
Et kertonut kumppanillesi, että yhdyntä oli sinulle ensimmäinen ja myös varsin kivulias. Pelkäsit mitä hän ajattelee sinusta seksuaalisesti kokeneempana, etkä halunnut tuottaa hänelle pettymystä.
Kahden ihmisen seksi on nimenomaan kahden ihmisen seksiä, jossa kumminkin tehtävänä ja vastuulla on huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, kertoa siitä kumppanilleen ja kunnioittaa hänen tunteitaan sekä tuntemuksiaan. Itseään ei koskaan saa hyljätä sen vuoksi, että miellyttäisi toista.
Jatkossa onkin erittäin tärkeää, että kerrot tunteistasi, ajatuksistasi ja toiveistasi kumppanillesi ääneen. Kerro myös mahdollisesta kivusta, jotta voitte yhdessä tehdä asialle jotain. Seksi on herkkää toimintaa, jota ei tule tehdä vastoin oman kehon tuntemuksia. Kipu on merkki siitä, että jotain on vialla ja se vaatii korjaamista. Voi olla, että olet ollut yhdyntään liian jännittynyt, ettet ole ollut riittävän kiihottunut tai että asento on ollut sinulle väärä. Joka tapauksessa kivusta on kerrottava kumppanille, jottet joudu kärsimään siitä niin herkän hetken aikana.
Tarvittaessa käy myös gynekologilla juttelemassa yhdyntäkivuista, jotta hän voi tarkistaa, ettei kyse ole mistään fysiologisesta syystä.
Seksi on parhaimmillaan kiihkeä ja lempeä vuorovaikutustilanne, josta tulee jäädä hyvä mieli ja olo myös jälkikäteen. Tutustu omaan kehoosi ja sen reaktioihin rauhassa itseksesi, jotta tulet itse itsellesi tutummaksi. Juttele seksistä myös tulevan kumppanisi kanssa jo etukäteen, jottei seksitilanteesta tule liian jännittävä. Lempeitä hetkiä seksuaalisuutesi parissa!
Asiantuntija on erityistason seksuaalitreapeutti (NACS) ja psykoterapeutti.
Lue myös:
Kommentoi »