Kauneus ja Terveys

Seksi ei suju - muuten menee hyvin

Seksuaali-, parisuhde- ja perheterapeutti

Sinikka Savander
Julkaistu: 4.1.2007

Kysymys:

On merkillistä, miten pienet asiat saattavat vaikuttaa lähes koko ihmisen persoonaan. Näin on käynyt minulle, hieman yli kolmekymppiselle naiselle, kun mieheni ei työstressiin vedoten enää halunnut minua.
Olisi helpompi ymmärtää tilanne, jos yhteinen elämämme olisi yhtä suurta toivottomuutta, mutta arjessa kaikki on hyvin ? kunnes tulee ilta, kaipaan läheisyyttä ja mies kääntää selkänsä. Olen menettänyt ennen niin viriilin minäni ja vaipunut tilanteeseen, jossa näen itseni maailman vähiten haluttavana ihmisenä. Mieheni ei koskaan ole kyennyt puhumaan näistä asioista. Tämä on vähitellen johtanut välien kiristymiseen ja olemme eroamassa.
Nyt mietin, miten ikinä onnistun saamaan seksuallisen identiteettini ja kadoksissa olevan naiseuteni takaisin? Miten pystyn tulevaisuudessa mahdollisessa uudessa suhteessani luottamaan itseeni?
Näytä vastaus

Vastaus:

Löytääksesi seksuaalisuutesi sinun on lisättävä kehoosi ja ulkoiseen olemukseesi liittyvää itsetuntemustasi, itsesyytökset vain vahingoittavat lisää naiseuttasi. Kun on tyytymätön itseensä, alkaa helposti hakea syitä muista ja huono olokin kohdistuu muihin.
Parisuhde muuttuu vuosien mittaan ihmisten ja elämän olosuhteiden muuttumisen myötä. On hyvä, että tunnistat ja tunnustat tyytymättömyytesi, mutta yksin et voi parantaa seksielämäänne, siihen tarvitaan myös miehesi tahtoa ja kiinnostusta.
Suhteenne alkutaipaleella elitte kuherrusvaihetta. Kun kaikki oli uutta, seksikin oli tyydyttävää. Ovatko työ ja muut asiat saaneet nyt elämässänne enemmän merkitystä ja toistenne huomioiminen on jäänyt vähälle?
Läsnäolo, läheisyys ja kaikki muukin yhdessä tekeminen johtaa hyvään seksiin. Naisen ja miehen halut eivät aina kohtaa samaan aikaan. Mutta jos kuitenkin on tahtoa, yhdessä on mahdollisuus löytää keinot nautintoon.
Onko elämässänne tapahtunut viidessä vuodessa muutoksia, jotka mahdollisesti vaikuttavat siihen, että läheisyys on muuttunut etäisyydeksi? Tunneilmasto on lukossa ja etäisyys vain lisääntyy. Oikein lukkiutuneessa tilanteessa ulkopuolinen apu on yksi mahdollisuus saada solmuja auki.
Selän kääntämisellä voi olla monta muutakin merkitystä kuin se, ettet olisi haluttu. Miehelläsi saattaa olla asioita, jotka häntä vaivaavat ja häiritsevät, ja hänen keinonsa on sulkeutua omaan kuoreensa. Puhumattomuus saa aikaan vääriä tulkintoja.
Sinun on nyt aika arvostaa itseäsi ja kunnioittaa omaa naiseuttasi. Sinä itse olet vastuussa omasta seksuaalisuudestasi, miehesi ei ole voinut seksuaalisuuttasi viedä. Olet joutunut tässä suhteessa tukahduttamaan seksuaalisuutesi, mutta se on sinulla olemassa. Itsestään on opeteltava pitämään ja omista tarpeistaan huolehdittava. Tutustu omaan kehoosi ja puhuttele itseäsi lempeästi, anna luovuuden ja seksuaalienergian vähitellen virrata itsessäsi, älä tukahduta sitä enää.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.