Terve.fi

Kiusaaminen aiheuttaa mielenterveysongelmia, mutta vaikutukset eivät aina pysyviä

Kiusaaminen aiheuttaa mielenterveysongelmia, mutta vaikutukset eivät aina pysyviä
Koulukiusaaminen voi aiheuttaa pysyviä ja aikuisikään jatkuvia mielenterveysongelmia, mutta monien oireet menevät onneksi myös ohi. Lue lisää.
Julkaistu: 26.10.2017

Koulukiusaaminen voi aiheuttaa pysyviä ja aikuisikään jatkuvia mielenterveysongelmia, mutta monien oireet menevät onneksi myös ohi. Brittitutkimuksen tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Brittien tutkimus on hyvin mielenkiintoinen, sillä siinä kiusaamisen mielenterveysvaikutuksia tutkittiin vertaamalla kaksosia toisiinsa. Näin tutkijat pystyivät paremmin erottamaan kiusaamisen vaikutukset perinnöllisestä sairastumisalttiudesta. Tutkimukseen osallistui 5 600 kaksosparia, jotka olivat keskimäärin 11-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Kun tutkijat vertasivat kiusaamisen uhreiksi joutuneita heidän kaksossisaruksiinsa, joita ei ollut kiusattu, he havaitsivat kiusattujen sairastuneen selvästi todennäköisemmin masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön ja käytöshäiriöihin, minkä lisäksi heillä oli todennäköisemmin vainoharhaisia tuntemuksia sekä tarkkaavuuden ja keskittymisen ongelmia.

Tulokset viittasivat myös siihen, etteivät mielenterveysongelmat olleet aina pysyviä, vaan ne vähitellen lieventyivät parin ensimmäisen seurantavuoden aikana. Viiden vuoden kuluttua ne olivat helpottaneet valtaosalla osallistujista, tutkijat havaitsivat.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa kiusaamisen uhrien on osoitettu oireilevan usein vielä aikuisiässä. Mielenterveysongelmien lisäksi heillä on mm. taloudellisia ongelmia sekä vaikeuksia solmia ihmissuhteita, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Lue lisää:

Kommentoi »