Terve.fi

Kasvisruokavalioiden haitat luustolle pieniä

Kasvisruokavalioiden haitat luustolle pieniä
Kasvissyöjien ja etenkin vegaanien luut ovat hieman sekasyöjien luita hennompia, mutta ero on niin pieni, ettei se käytännössä vaikuta luuston terveyteen.
Julkaistu 22.9.2009

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvissyöjien ja etenkin vegaanien luut ovat hieman sekasyöjien luita hennompia, mutta ero on niin pieni, ettei se käytännössä vaikuta luuston terveyteen. Vietnamilaistutkijoiden väite perustuu yhdeksän aiheesta tehdyn tutkimuksen yhteisanalyysiin.

Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 1 880 naista ja 869 miestä. Tutkimuksista neljä oli länsimaisia ja loput aasialaisia. Yhdessä tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaisia vegaaneja.

Kasvissyöjien luuntiheys oli noin 4 % ja vegaanien 6 % pienempi kuin sekasyöjien. Ero oli vielä pienempi lakto-ovovegetaristeilla eli kasvissyöjillä, jotka syövät myös maitotuotteita ja kananmunaa. Heidän luuntiheytensä oli vain 2 % pienempi kuin sekasyöjien. Vegaanit eivät käytä mitään eläinkunnan tuotteita, mutta kasvissyöjä-nimikkeen alle mahtuu monenlaisia ruokavalioita.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä tätä ennen tieto kasvisruokavalioiden luustovaikutuksista on ollut vähänlaista ja ristiriitaista. Lopullisesti ei tämäkään tutkimus asiaa ratkaise, mutta sen perusteella kasvisruokavalioiden haitat luustolle näyttäisivät olevan korkeintaan pieniä, jos niitä on lainkaan.

Tutkimus julkaistin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2009

Lue lisää:

Kommentoi »