Treeni ja ravinto

Kasvisruokavalioiden haitat luustolle pieniä

Kasvissyöjien ja etenkin vegaanien luut ovat hieman sekasyöjien luita hennompia, mutta ero on niin pieni, ettei se käytännössä vaikuta luuston terveyteen.

22.9.2009 Terve.fi

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvissyöjien ja etenkin vegaanien luut ovat hieman sekasyöjien luita hennompia, mutta ero on niin pieni, ettei se käytännössä vaikuta luuston terveyteen. Vietnamilaistutkijoiden väite perustuu yhdeksän aiheesta tehdyn tutkimuksen yhteisanalyysiin.

Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 1 880 naista ja 869 miestä. Tutkimuksista neljä oli länsimaisia ja loput aasialaisia. Yhdessä tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaisia vegaaneja.

Kasvissyöjien luuntiheys oli noin 4 % ja vegaanien 6 % pienempi kuin sekasyöjien. Ero oli vielä pienempi lakto-ovovegetaristeilla eli kasvissyöjillä, jotka syövät myös maitotuotteita ja kananmunaa. Heidän luuntiheytensä oli vain 2 % pienempi kuin sekasyöjien. Vegaanit eivät käytä mitään eläinkunnan tuotteita, mutta kasvissyöjä-nimikkeen alle mahtuu monenlaisia ruokavalioita.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä tätä ennen tieto kasvisruokavalioiden luustovaikutuksista on ollut vähänlaista ja ristiriitaista. Lopullisesti ei tämäkään tutkimus asiaa ratkaise, mutta sen perusteella kasvisruokavalioiden haitat luustolle näyttäisivät olevan korkeintaan pieniä, jos niitä on lainkaan.

Tutkimus julkaistin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2009

Copyright Duodecim 2009

Lue lisää:

Raskausajan ravinnon vaikutukset lapseen

Kasvisruokavalio hidastaa uusiutuneen eturauhassyövän kasvua

Vegaanidieetti parantaa tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainoa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi