Terve.fi

Karpalomehusta apua lasten virtsatietulehdusten ehkäisyyn

Karpalomehusta apua lasten virtsatietulehdusten ehkäisyyn
Lapset, joka ovat alttiita virtsatietulehduksen uusiutumiselle, voivat saada apua karpalomehusta.
Julkaistu 2.4.2013

Virtsatietulehdus on yksi lasten tavallisimpia bakteerin aiheuttamia tulehdustauteja, ja sillä on suuri taipumus uusiutua.

Noin kolmasosa lapsista saa ainakin yhden uuden virtsatietulehduksen vuoden sisällä ensimmäisestä, minkä jälkeen uusiutumisen riski pienenee. Todennäköisesti tämä liittyy suoliston bakteerikannoissa ajan myötä tapahtuvaan vaihteluun.

Huoli virtsatietulehduksen seurauksesta

Aiemmin on pelätty, että toistuvat virtsatietulehdukset voisivat vaurioittaa lasten munuaisia ja johtaa verenpainetautiin ja pahimmassa tapauksessa munuaisten vajaatoimintaan.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan virtsatietulehdukset eivät kuitenkaan vaaranna lasten munuaisia, jos niissä ei ole merkittäviä synnynnäisiä rakennepoikkeavuuksia. Niiden toteamiseksi kaikille lapsille tehdään ensimmäisen virtsatietulehduksen jälkeen virtsateiden ultraäänitutkimus.

Jos lapsen munuaiset ovat ultraäänellä tutkittuna normaalit, virtsatietulehdusten ehkäisyn tavoitteena on oireiden vähentäminen. Munuaisista ei siis silloin tarvitse olla huolissaan, ja mahdollinen ennaltaehkäisy aloitetaan yksilöllisesti paitsi tulehdusten aiheuttamat hankaluudet myös lääkitykseen ja muihin toimenpiteisiin liittyvä vaiva huomioiden.

Aiheuttajabakteerit lapsen suolistosta

Virtsatietulehduksen aiheuttavat bakteerit kulkeutuvat virtsateihin ulosteesta. Jos bakteerit eivät huuhtoudu pois virtsan mukana ja elimistön puolustusjärjestelmä ei niitä kykene taltuttamaan, ne voivat aiheuttaa tulehduksen.

Monet virtsan kulkuun, rakon tyhjenemiseen ja suoliston bakteerikantoihin vaikuttavat tekijät ovat yhteydessä lapsen riskiin saada virtsatietulehdus. Esimerkiksi ummetuksen hoito pienentää sen riskiä, ja runsaasti marjamehuja juovat sairastavat niitä vähemmän.

Antibioottien teho lasten virtsatietulehdusten estossa ei ole kovinkaan hyvä, niihin liittyy haittavaikutuksia, ja pitkäaikaiset antibioottilääkitykset lisäävät antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrää. Antibiooteille tarvitaan siis vaihtoehtoja.

Karpalomehu tehoaa tutkitusti

Päivittäinen karpalomehun juominen ehkäisee virtsatietulehduksia tehokkaasti lapsilla, jotka ovat alttiita uusiutumisille.

Tuoreessa tutkimuksessa 5 ml / kg karpalomehua päivässä vähensi lapsilla uusintatulehdusten määrää noin 40 %, mikä vastaa antibioottien tehoa. Tutkimuksessa käytettiin tavallista ruokakaupasta saatavaa mehua.

Karpalomehulla ei ole mitään haittavaikutuksia, ja lapset juovat sitä yleensä mielellään. Pillimehu on hyvää!

Karpalomehun vaikutusmekanismia ei tunneta tarkkaan. Aiemmin on luultu, että se liittyy mehun happamuuteen, mutta runsaskaan karpalomehun juominen ei muuta virtsaa happamammaksi. Todennäköisimmin mehun sisältämät aineet pienentävät suolistossa olevien bakteerien taudinaiheuttamiskykyä.

Karpalomehua kannattaa alkaa antaa lapselle virtsatietulehduksen jälkeen ja jatkaa ainakin 6-12 kuukautta. Täyden suojatehon kehittyminen vie pari kuukautta.

Koska kyseessä on mehu eikä lääke, annostelun ei tarvitse olla niin tarkkaa. Käytännössä mehua kannattaa mitata lapsen lempimukiin tms. 5 ml / kg pyöristäen annos ylöspäin 50 ml:n tarkkuudella ja antaa päivittäin suunnilleen sama määrä. Ylimääräisestä ei ole haittaa.

Karpalomehu on siis tehokas, miellyttävä ja turvallinen tapa vähentää virtsatietulehduksia lapsilla, joilla on terveet munuaiset.

Asiaa lasten virtsatietulehduksista

  • Virtsatietulehdus on yksi tärkeimmistä hoitoa vaativista lasten tulehdustaudeista, ja sillä on suuri taipumus uusiutua.
  • Lapsuuden virtsatietulehdukset eivät vaurioita muuten terveitä munuaisia, joten virtsateiden ultraäänitutkimuksen ollessa normaali ehkäisyn tavoitteena on oireiden vähentäminen.

  • Virtsatietulehduksen aiheuttajabakteerit kulkeutuvat virtsateihin suolistosta, ja ravitsemus vaikuttaa lapsen sairastumisriskiin.
  • Karpalomehu on tehokas, miellyttävä ja turvallinen vaihtoehto lasten virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyyn.

Kommentoi »