Terve.fi

Yleistietoa karieksesta

Yleistietoa karieksesta
Karieksella tarkoitetaan hampaiden reikiintymistä.

Karieksella tarkoitetaan hampaiden reikiintymistä. Suun oma mikrobikasvusto aiheuttaa kariesta happamoittamalla hampaiden ympäristöä sokerin avulla. Yleensä karieksen ensimmäinen ilmaantumispaikka on poskihampaiden purupinnat. Karies on lähes aina ehkäistävissä hyvällä suuhygienialla, fluorihammastahnan käytöllä, korvaamalla makeiset ksylitolituotteilla ja harventamalla sokerin nauttimista. Karieksen syntyä lapselle voidaan ehkäistä välttämällä mikrobien siirtymistä aikuisten suusta lapsen suuhun. Karies on erittäin yleinen infektiotauti. Edetessään se aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia hampaissa.

Karieksen aiheuttaja

Hammaskaries eli hampaiden reikiintyminen tarkoittaa hampaan kovakudoskerroksen hajoamista. Hajoamisen aiheuttavat sellaiset mikrobit, jotka osaavat tuottaa sokerista happoja. Tätä sanotaan happohyökkäykseksi. Happohyökkäyksen voi aiheuttaa mutans-streptokokki-bakteerit, laktobasillit ja hiivasienet.

Karieksen syntyyn tarvitaankin kaikki kolme tekijää: hampaat, mikrobifloora ja sokeri. Yhdenkin tekijän puuttuminen estäisi karieksen synnyn. Kaikkiin edellä mainittuihin tekijöihin kohdistuva hoito on tehokkainta karieksen hoitoa. Hoito voidaan myös kohdentaa yksilöllisesti juuri siihen tekijään, joka kyseisessä tilanteessa on olennaisin.

Karieksen aiheuttajamikrobi on lähes aina mutans-streptokokki. Bakteeri siirtyy yleensä äidistä lapseen syljen välityksellä, joko suoraan, tai esimerkiksi lusikan nuolemisen kautta. Tartunta tapahtuu 1–3 -vuotiaana maitoposkihampaiden puhkeamisen aikana. Mitä aikaisemmin ja mitä runsaampana tartunta tapahtuu, sitä hankalampi mikrobikasvusto lapsen suuhun syntyy.

Sokerin käytön määrä ja käyttötiheys vaikuttaa karieksen syntyyn. Mitä useammin ja mitä enemmän sokeria syödään, sitä useammin suussa on happohyökkäys ja sitä enemmän kariesta esiintyy.

Karieksen yleisyys

Karies on yleisin kovakudostauti. Lisäksi se kuuluu maailman yleisimpien infektiotautien joukkoon. Lähes kaikissa teollisuusmaissa karies on vähentynyt voimakkaasti lapsilla, mutta hyvä kehityksen suunta on 1990-luvun puolessa välissä pysähtynyt ja karieksen esiintyvyys ei ole enää vähenemässä vaan pikemminkin kasvamassa. Yleisintä karies on nuorilla aikuisilla. Kariesta esiintyy enemmän alemmissa sosiaaliluokissa. Aikuisilla ja vanhuksilla karies on yleinen ongelma.

Karieksen perinnöllisyys

Karies ei ole suoranaisesti periytyvä sairaus, vaan sen syntyyn vaikuttaa moni tekijä. Oleellisimpia karieksen riskiä lisääviä tekijöitä ovat altistuminen kariesta aiheuttaville bakteereille, sokeripitoisten aineiden nauttiminen ja huono suuhygienia. Vanhempien esimerkki vaikuttaa lapsen suuhygieniaan ja kariesalttiuteen.

Karieksen ennuste

Karies aiheuttaa pysyviä muutoksia hampaissa, jotka voidaan pysäyttää tai poistaa mekaanisesti. Hampaiden kunnon kannalta on parasta välttää karies ehkäisemällä sen synty. Karieksen eteneminen on pysäytettävissä lähes kaikissa tapauksissa.

Lähteet:

Karies, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016

Karies ja hampaan reikiintyminen, Suomen Hammaslääkäriliitto

ICD-10:

K02 Hammaskaries

Julkaistu: 5.8.2019
Kommentoi »