Iskikö äkillinen selkäkipu? Toimi näin heti!

Iskikö äkillinen selkäkipu? Toimi näin heti!
Selkäsi sanoo yhtäkkiä yhteistyön irti, kuuluu ehkä naks ja karmea kipu alkaa viiltää nikamissa. Mistä äkillinen selkäkipu tuli? Mitä nyt pitää tehdä?
Kuvat
Julkaistu 26.2.2016

Ei kannata ainakaan jäädä laakereilleen makoilemaan! Jos selän äkillistä kipua eli kramppia tai kansankielellä noidannuolta ei hoideta välittömästi, pahimmassa tapauksessa et pääse sängystä seuraavana päivänä ylös.

Lääkärin vastaanoton sijaan voit hakeutua osteopaatille, kiropraktikolle tai napropaatille.

Kiropraktiikka 

Mitä kiropraktiikka on?

Kiropraktiikka on manuaaliterapian muoto, jossa pääpaino on erilaisilla käsin tehtävillä tekniikoilla. Kiropraktiikan tavoite on korjata vaivan aiheuttava syy ja saada kehon hermotus toimimaan oikein. Kiropraktiikalla voidaan hoitaa turvallisesti ja tehokkaasti koko kehoa.

Mistä kiropraktiikka on tullut?

Kiropraktiikka on vanha hoitomuoto, joka on alunperin kehitetty 1890-luvun lopussa Yhdysvalloissa. Kiropraktiikka on tällä hetkellä maailmalla nopeimmin kasvava lääkkeetön hoitomuoto ja maailman kolmanneksi suurin terveydenhoitoala.

Mihin kiropraktiikka auttaa?

Esimerkiksi erilaisiin selkä-, niska-, hartiaseudun vaivoihin, erilaisiin päänsärkyihin, kuten jännityspäänsärkyyn ja migreeniin; raajojen puutumiseen ja muihin raajaongelmiin, huimaukseen sekä yläselän jumeista johtuvaan "pintahengitykseen".

Lisäksi yhä useampi tulee kiropraktikolle saadakseen enemmän kehon kapasiteettia käyttöönsä. Urheilijat ja tavallisetkin kuntoilijat huomaavat parannusta tuloksissaan, kun keho toimii oikein.

Mitä kiropraktiikka ennaltaehkäisee?

Kiropraktiikan tavoitteena on saada keho toimimaan oikein myötävaikuttamalla hermoston toimintaan. Erilaiset oireet, kuten kivut tai puutumiset kertovat, ettei keho toimi kunnolla.

Usein vaivat syntyvät pikkuhiljaa, kun toimintahäiriöiden vaikutus kertaantuu. Kiropraktiikan avulla ongelmiin voidaan puuttua ajoissa ennenkuin kivut tai muut oireet häiritsevät elämänlaatua.

Kuinka kiropraktiikka toimii äkillisessä tapauksessa?

Kiropraktiikka on erinomainen hoitomuoto äkillisissä ongelmatapauksissa, kuten selkäkrampissa. Usein kipu lievenee merkittävästi ja jopa katoaa ensimmäisen hoidon jälkeen.

Hoidon vaikutuksen nopeus on kuitenkin yksilöllistä. Mitä aiemmin ongelmaan hakee apua, sitä nopeammin parhaimpiin tuloksiin päästään.

Kuinka usein hoidossa tulisi käydä?

Hoito on hyvin yksilöllinen. Siihen liittyy henkilön tausta, vaivan laatu sekä sen aikajänne. Alkuun on kuitenkin yleensä hyvä käydä intensiivijakso, jossa keho "koulutetaan" uudelleen. Jos käy hoidossa kerran  tai pari, saa kyllä apua vaivaan, mutta tulokset eivät ole välttämättä pysyviä.

Hoidon mahdollisia haittoja tai riskejä:

Kiropraktiikka on hoitomuotona hyvin turvallinen. On tärkeää kuitenkin varmistaa että hoidon tekee koulutettu kiropraktikko.

Valtaosalle ei tule mitään haittapuolia hoidosta, mutta joillakin seurauksena voi olla esimerkiksi hetkellisesti ärtyvä pehmytkudos. Tämä menee kuitenkin yleensä nopeasti ohi hoidon edetessä.

Kenelle kiropraktiikka sopii?

Kiropraktiikka sopii lähes kaikille. Hoitoa voidaan yksilöidä kunkin tarpeisiin nähden. Monet yllättyvät siitä, että kiropraktiikka sopii erinomaisesti esimerkiksi raskaana oleville tai lapsille.

Mitä hoito maksaa? 60–80 euroa paikkakunnasta riippuen

Naprapatia 

Mitä naprapatia on?

Sana naprapatia tarkoittaa kipujen syiden korjaamista. Se perustuu tarkkaan tutkimiseen, nivel- ja nikamakäsittelyyn, jolla palautetaan nivelten ja selkärangan luonnollinen liikkuvuus, vapautetaan hermopuristuksia ja nikamalukkoja, korjataan virheasentoja ja poistetaan kestojännityksiä.

Mistä naprapatia on tullut?

Naprapatia on kotoisin Chicagosta, Yhdysvalloista, jossa se kehitettiin lääketieteen ja kiropraktiikan pohjalta 1900-luvun alussa. Se on rantautunut Ruotsin kautta Suomeen 1970-luvulla.

Mihin naprapatia auttaa?

Selkä-, niska-, nivel- lihasvaivoihin eli noidannuoleen, jännitysniskaan, nikamalukkiutumaan, ristiselkävaivoihin, iskiakseen, hermopuristuksiin, käsien ja jalkojen puutumiseen, migreeniin, päänsärkyyn, huimaukseen, tinnitukseen ja jännetupentulehdukseen.

Mitä naprapatia ennaltaehkäisee?

Naprapatia ennaltaehkäisee kestojännityksiä, nikamajäykkyyttä koko selän alueelta, hermopuristuksia, kipuja ja särkyjä, lihas- ja nivelvaivoja, häiriöitä lihastasapainossa ja erilaisten virheasentojen syntymistä.

Kuinka naprapatia toimii äkillisessä tapauksessa?

Loistavasti! Jos on tuore vaiva, kertahoito saattaa riittää.

Kenelle naprapatia sopii?

Naprapatia sopii periaatteessa kenelle tahansa, koska hoitoa sovelletaan aina asiakkaan kunnon ja terveydentilan mukaan.

Kuinka usein hoidossa tulisi käydä?

Ensin hoidetaan varsinainen vaiva kuntoon ja sen jälkeen ylläpidetään terveyttä. Tuoreessa akuutissa vaivassa kertahoito voi riittää. Jos on pidempiaikainen vaiva hoito tehdään 3–5 kertaa noin viikon välein. Ylläpitohoito ja ennaltaehkäisy on suositeltavaa 4–12 kertaa vuodessa, riippuen vaivan laadusta ja elintavoista.

Hoidon mahdollisia haittoja tai riskejä:

Koska naprapaatti on saanut perusteellinen neljä vuotta kestävä koulutus, käsittelyyn ei liity haittoja/riskejä.

Mitä hoito maksaa? 50-70 e paikkakunnasta riippuen

Osteopatia 

Mitä osteopatia on?

Osteopatiassa keho nähdään kokonaisuutena, jolloin osteopaatin antama hoito voi keskittyä eri paikkaan kuin missä itse kipu tai vaiva tuntuu. Kaikki kehon järjestelmät ovat riippuvaisia toisistaan. Häiriö yhdessä järjestelmässä voi aiheuttaa oireita toisessa. Osteopatialla pyritään kehon tasapainoisen toiminnan ja liikkuvuuden parantamiseen. Osteopaattinen hoito vahvistaa kehon itseparannuskykyä.

 Mistä osteopatia on tullut?

Yhdysvaltalainen kirurgi Andrew Taylor Still kehitti osteopatian vuonna 1874. Hän ei ollut tyytyväinen aikansa lääketieteeseen, jossa lääkeaineina käytettiin muun muassa arsenikkiä ja elohopeaa. Still halusi kehittää hoitomuodon, jossa keho voitaisiin hoitaa terveeksi ilman lääkkeitä ja kirurgiaa. Still oli aikaansa edellä, sillä hän hahmotti jo tuolloin ihmisen henkisen hyvinvoinnin vaikuttavan myös fyysiseen hyvinvointiin.

Mihin osteopatia auttaa?

Selkäkipuihin, päänsärkyyn ja migreeniin. Myös raajoissa esiintyviin vaivoihin, kuten ranneoireisiin, tennis/golf kyynärpäähän, polvi ja lonkkakipuihin sekä nivelten liikehäiriöihin ovat syy hakeutua hoitoon. Osteopatialla saa myös paljon apua saa rasitus- ja urheiluvammoihin sekä raskausajan vaivoihin. 

Mitä osteopatia ennaltaehkäisee?

Hoidon tavoitteena on ennaltaehkäistä nivelten ja muiden kudosten virheasentoja sekä liikeratojen surkastumista, lihasten kiristymistä, hermopinteitä, toisin sanoen kaikkia tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja.

Kuinka osteopatia toimii äkillisessä tapauksessa?

Ostepatialla on tutkitusti saatu hyviä tuloksia akuuteissa tapauksissa. Oirealueeseen pyritään saamaan liikettä käsittelemällä ympäröiviä kudoksia ja raajoja erilaisin tekniikoin. Kudosten aineenvaihdunnan parantuessa krampitkin helpottuvat.

Kuinka usein hoidossa tulisi käydä?

Ennaltaehkäisevästi oman elämän fyysisen ja henkisen kuormittavuuden mukaan esimerkiksi 1–4 kertaa/vuodessa. Jos kyseessä on pidempiaikainen vaiva, tiheämpi hoitoväli voi olla tarpeen.

Hoidon mahdollisia haittoja tai riskejä:

Haittoja on vähän. Hoito on yksilöllinen ja koostuu haastattelusta, tutkimuksesta ja hoidosta. Mahdollisia hoitoreaktioita ovat muun muassa lievä päänsärky tai kolotus. Nämä helpottavat kuitenkin pian hoidon jälkeen.

Kenelle osteopatia sopii?

Osteopatiassa yhdistellään erilaisia tekniikoita tilanteeseen ja potilaalle sopiviksi, joten osteopaattinen hoito sopii kaikille vastasyntyneestä eläkeläisiin. 

Mitä hoito maksaa? 60–80 euroa paikkakunnasta riippuen

Asiantuntijat: Kiropraktikko, D.C. Simo Poutanen ViaVitalista, naprapaatti Maria Eklöf ja osteopaatti Sara Lexmond Mommy & Me:stä

Lue myös:

Kommentoi »