Kauneus ja Terveys

Jäykkä selkä

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 9.6.2009

Kysymys:

Olen yli vuoden potenut varsinkin aamuisin ala- ja ristiselän kipua ja jäykkyyttä. Välillä kipu vihlaisee, mutta useimmiten olen vain kankea. Lihaskuntoni on hyvä, ja venyttelen säännöllisesti. Teen raskasta fyysistä työtä, mutta selkävaiva alkaa jo vaikeuttaa jokapäiväistä elämääni. Selkäni kuvattiin puolitoista vuotta sitten, eikä tuloksista löytynyt muuta kuin ryhtivika. Johtuuko jäykkyys siitä? Olen 33-vuotias. 
Näytä vastaus

Vastaus:

Ikäiselläsi kulumat ovat epätodennäköinen syy joka-aamuiseen selän oireiluun. Useammin syy on heikkoselkäisyys, johon kuuluvat myös erilaiset ryhtiviat ja niiden altistava vaikutus oireille. Tilanteessasi uudet selvittelyt ovat paikallaan. Ensimmäisenä mieleeni tulee ainakin selkärankareuman poissulkeminen.Ehdotan, että käyt fysiatrin vastaanotolla vaivoinesi. Kokeista senkka, CRP ja HLAB27 saattavat tulla kysymykseen mainittua diagnoosia ajatellen. Jos kokeiden tuloksista syntyy epäily selkärankareumasta, tarvitaan usein myös SI-nivelten magneettikuvaus. Arvelen, että oireittesi syyksi osoittautuvat kuitenkin alussa mainitsemani vaihtoehdot ja tulet pärjäämään vaivojesi kanssa oikeaoppisella itsehoidolla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.