Terve.fi

Imettäminen saattaa pienentää äidin MS-riskiä

Imettäminen saattaa pienentää äidin MS-riskiä
Tutkimuksen mukaan imettäminen voi vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti nainen sairastuu MS-tautiin myöhemmin elämässään.
Julkaistu 31.7.2017

Imettäminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti nainen sairastuu MS-tautiin myöhemmin elämässään. Neurology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa suojavaikutus näkyi naisilla, jotka olivat imettäneet yhteensä ainakin 15 kuukautta yhden tai useamman raskauden aikana.

Tulosten perusteella vähintään 15 kuukautta imettäneiden riski sairastua MS-tautiin tai sen esiasteeseen oli noin puolet pienempi kuin naisten, jotka olivat imettäneet korkeintaan neljän kuukauden ajan tai eivät ollenkaan.

Tutkijat havaitsivat myös yhteyden naisten kuukautisten alkamisajankohdan ja MS-taudin väliltä. Sairastumisriski oli pienempi, jos kuukautiset olivat alkaneet vasta 15-vuotiaana tai myöhemmin. Tämä havaittiin verrattuna naisiin, joiden kuukautiset olivat alkaneet 11-vuotiaana tai aiemmin.

Aiemmissa tutkimuksissa MS-tautia sairastavien oireiden on havaittu usein lievittyvän raskauden ja imettämisen aikana, mikä viittaa hormonaalisten seikkojen vaikutukseen. Nyt julkaistut tulokset viittaavat samaan, mutta tarkkaa mekanismia ei tässäkään tutkimuksessa pystytty osoittamaan. Imettämisellä on joka tapauksessa lukuisia suotuisia vaikutuksia äidin ja varsinkin lapsen terveyteen.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Lähde: Neurology

Kommentoi »