Terve.fi

Aivokuvaus vahvistaa MS-taudin vuodenaikavaihtelun

Aivokuvaus vahvistaa MS-taudin vuodenaikavaihtelun
MS-taudin on useissa tutkimuksissa havaittu pahenevan vuoden lämpiminä kausina. Nyt yhteys on todennettu myös aivojen magneettikuvauksella.
Julkaistu: 9.9.2010

Tutkijat toivovat, että vuodenaikojen vaikutus huomioidaan MS-potilaiden hoidossa ja tutkimuksissa. MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista.

Neurology-lehdessä julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa MS-tautiin kuuluvia aivomuutoksia ilmaantui etenkin keväällä ja kesällä maalis- ja elokuun välisenä aikana. Uudet aivomuutokset olivat tällöin 2-3 kertaa todennäköisempiä kuin muina aikoina. Sairaus oli myös intensiivisempi lämpiminä kuukausina.

Tutkijat selvittivät lisäksi eroaako vuodenaikaan liittyvä vaihtelu MS-taudin eri tyyppejä sairastavilla. Tulosten perusteella tasaisesti etenevää tautimuotoa sairastavilla ilmiö näyttäisi painottuvan enemmän kevääseen kuin kesään.

Tutkimukseen osallistui 44 hoitamatonta MS-tautia sairastavaa. Heidän aivojaan kuvattiin yhden vuoden aikana keskimäärin 22 kertaa. Kuvaustahti vaihteli viikoittaisesta kuukausittaiseen.

MS-taudin ja vuodenaikojen yhteyksiä on tutkittu runsaasti, mutta magneettikuvauksella vain kolmessa tutkimuksessa. Niistä ainoastaan yksi havaitsi yhteyden. Yhteyttä on selitetty auringonvalolla ja D-vitamiinilla.

MS-tauti on nuorten yleisin invalidisoiva keskushermostosairaus. Naisilla se on noin kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä, ja yleensä siihen sairastutaan noin 20-40-vuotiaana. Taudin oireet vaihtelevat, mutta se voi aiheuttaa mm. uupumusta, tasapaino- ja näköhäiriöitä, raajojen heikkoutta ja pistelyä ja lihasjäykkyyttä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Neurology 2010Copyright Duodecim 2010

Lue lisää:

Arkistosta poimittua:

Kommentoi »