Terve.fi

Harvat nuoret harrastavat suuseksiä turvallisesti

Harvat nuoret harrastavat suuseksiä turvallisesti
Nuoret henkilöt eivät yleensä suojaudu sukupuolitautien leviämiseltä suuseksin aikana. Lue lisää.
Julkaistu 23.12.2017

Nuoret henkilöt eivät yleensä suojaudu sukupuolitautien leviämiseltä suuseksin aikana. Suuseksin harrastaminen nuorten parissa on kuitenkin verrattain yleistä.

Tutkijat eivät yllättyneet tutkimuksensa tuloksista. Jo monissa aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että nuoret aikuiset tiedostavat suuseksin vaarat yllättävän huonosti.

Tampan yliopistossa Floridassa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka yleistä kondominkäyttö suuseksin aikana oli yli 7000 nuorella aikuisella. Tutkimuksessa mukana olleista henkilöistä noin puolet oli harrastanut suuseksiä edellisen vuoden aikana, mutta vain 8 prosenttia naisista ja 9 prosenttia miehistä kertoi, että he olivat käyttäneet kondomia.

Seksitautien leviämisen riski ei ole yhtä suuri suuseksissä kuin vagina- tai anaaliseksissä, mutta riski on silti olemassa. Tutkijat toivovat, että lääkärit voisivat työnsä ohessa jakaa tätä tietoa potilaille ja keskustella aiheesta.

Yhdysvalloissa, missä tutkimus tehtiin, seksivalistus ei kuulu koulun opetussuunnitelmaan. Mikäli seksistä opetetaan jotain, se liittyy yleensä seksin välttämiseen ennen avioliittoa.

Tutkimuksessa havaittiin käyttäytymiseroja eri ihmisryhmien välillä. Esimerkiksi mustaihoiset amerikkalaiset harrastivat vähemmän suuseksiä kuin muut, mutta he käyttivät huomattavasti muita useammin kondomia. Myös aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että mustaihoiset nuoret käyttävät muita useammin kondomia.

Korkeasti koulutettujen äitien tyttäret harrastivat enemmän suuseksiä kuin muut. He olivat myös muista useammin harrastaneet sitä useamman kuin yhden ihmisen kanssa viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Seksitaudeista ainakin HPV, tippuri, syfilis, herpes ja HIV voivat tarttua suuseksin aikana.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

1 kommentti