Terveys

Voiko huuliherpes tarttua suuseksissä sukupuolielimiin? Lue asiantuntijan vastaus!

12.11.2010 Terve.fi

Vaikka huuliherpes ei yleensä aiheuta kosmeettisia ja kipuoireita kummempia ongelmia hoitamattomanakaan, se tarttuu kosketus- tai pisaratartuntana ihmisestä toiseen kohtalaisen herkästi.

Herpes-viruksen leviämisen herkkyys askarruttaa monia. Esimerkiksi Kimalluksen Kysy asiantuntijalta –palstalla eräs miespuolinen lukija kysyi seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaiselta, voiko huuliherpes tarttua suuseksin yhteydessä naisen sukupuolielimiin:

”Minulla on huuliherpes, joka on vuosien mittaan joitakin kertoja ärtynyt ns. yskänrokoksi huuleen. Ymmärtääkseni huuliherpesvirus voi tarttua genitaaleihin (ja päinvastoin). Onko olemassa riski, että herpesvirus siirtyisi suun limakalvoilta genitaaleihin, silloin kun se ei ole aktiivisessa vaiheessa (kun huulissa ei ole yskänrokkoa)?— Olemme pidättäytyneet viime vuosina suuseksistä kokonaan – aiemmin nautimme siitä paljonkin. Voisimmeko alkaa nauttia suuseksistä taas turvallisin mielin silloin, kun herpes ei ole aktiivisessa vaiheessa (yskänrokon aikaan lienee viisainta jatkossakin jättää suuseksi väliin)”

Kysyjä kertoo myös, ettei hänen puolisollaan ole koskaan puhjennut huuliherpestä, eikä kummallakaan osapuolella ole koskaan ollut viitteitä sukuelinherpeksestä eli herpes simplex virus 2:n aiheuttamaa herpestartuntaa. 

Huuliherpes voi tarttua sukupuolielimiin!

Annukka Lavikainen kertoo, että jopa noin 10-15 prosenttia sukuelinten alueen herpestartunnoista on huuliherpesviruksen aiheuttamia. Niin ikään sukuelinherpes voi Lavikaisen mukaan tarttua yläpäähän.

Näin ollen Lavikaisen vastauksesta ilmenee tilanteen olevan varsin selkeä: huuliherpes-virus voi tarttua suuseksin välityksellä myös sukupuolielimiin, joten suuseksin harrastamisesta pitäisi näin ollen periaatteessa pitäytyä.

”Ainakin periaatteessa tartunta on mahdollinen myös muulloin kuin rakkulavaiheessa, sillä on todistettu että virusta voi erittyä myös terveelle iholle rakkulavaiheiden välissä. Aktiivivaiheen ulkopuolella tartunta on kuitenkin paljon epätodennäköisempää. Päätös suuseksin harrastamisesta ja pienen riskin ottamisesta huuliherpeksen tarttumisesta sukupuolielimiin, myös akuuttivaiheen ulkopuolella, on teidän.”

Onneksi Annukka Lavikaiselta löytyy tilanteeseen turvallinen ratkaisu, mikäli suuseksiä halutaan harrastaa herpeksestä huolimatta.

”Jos haluatte pelata varman päälle voitte hankkia suuseksisuojia. Ne ovat ohuesta ja miellyttävästä materiaalista valmistettuja suojia jotka asetetaan naisen sukupuolielinten päälle. Suuseksisuojan päältä voi kumppani antaa suuseksiä turvallisesti.”

Suuseksisuojat ehkäisevät myös muiden kuin herpestartuntojen leviämistä.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi