Hapatettu ruoka hellii suolistoa

Hapatettu ruoka hellii suolistoa
Hapattaminen on ikivanha säilöntämenetelmä, josta suolistosi kiittää.
Julkaistu 24.6.2016

Fermentoidut eli hapatetut tuotteet ovat nyt kaikkien huulilla. Kombucha, kefiiri, kimchi ja miso maistuvat niin kulinaristin kuin terveysintoilijan keittiössä. Ravitsemusterapeutti Leena Putkosta ilmiö ilahduttaa.

– Hapatetut tuotteet ovat erinomainen lisä monipuoliseen ruokavalioon, sillä hapattaminen parantaa elintarvikkeiden ravintoarvoa, säilyvyyttä ja ravintoaineiden imeytyvyyttä.

Mitä hapattamisella oikeastaan tarkoitetaan?

– Hapattamisen avulla elintarvikkeen pH-arvo saadaan matalammaksi, kun bakteerit ja hiivat pilkkovat sokereita. Hapatetut tuotteet sisältävät runsaasti terveellisiä maitohappobakteereita.

Jos etninen keittiö ei ole juttusi, voit nauttia hapatetun ruoan eduista myös tuttujen tuotteiden, kuten jogurtin, viilin tai hapankaalin muodossa. Myös juureen tehdyn leivän valmistusprosessi perustuu hapattamiseen.

– Hapanjuuri tekee leivästä helpommin imeytyvää. Juurileipä sopiikin monelle, jolle tavallinen leipä aiheuttaa vatsanväänteitä. 

Maitohappobakteerit kohentavat suoliston bakteerikantaa

Sen lisäksi, että hapatettu ruoka on herkkua, myös terveytesi kiittää.

– Hapatettu ruoka tekee hyvää etenkin suolistolle. Sen sisältämät bakteerit vaikuttavat ennaltaehkäisevästi ja rauhoittavasti moniin vatsavaivoihin, kuten ärtyvän suolen oireyhtymään.

Suoliston terveydellä taas on tutkitusti yhteyttä esimerkiksi painonhallintaan, mielenterveyteen, kolesteroliin sekä autoimmuunisairauksiin.

Kaikista hapatetuista tuotteista on iloa

Vaikka bakteerien kirjo vaihtelee tuotteesta toiseen, Putkonen painottaa, että kaikki hapatetut tuotteet ovat hyödyksi.

– Hyödyllisin on tietysti se, joka tulee syödyksi. Nauti fermentoituja tuotteita mielellään mahdollisimman monipuolisesti, sillä eri tuotteet sisältävät erilaisia hyödyllisiä bakteereita.

Valitse suosikkisi esimerkiksi seuraavista:

  • Jogurtit, viilit, piimä, rahka
  • Hapankaali
  • Kimchi (korealainen kiinankaali)
  • Tempeh (soijapavuista valmistettu ruoka-aine)
  • Miso (soijapavuista ja joskus myös viljasta valmistettu tahna)
  • Kombucha (volgansienen avulla hapatettu kylmä teejuoma)
  • Kefiiri (kefiirihapatteen avulla valmistettu maitojuoma)

Hapattaminen onnistuu myös kotioloissa

Hapattamisessa niin sanottu siemen, eli bakteeri- tai hiivaviljelmä, sekoitetaan tuotteeseen, joka halutaan hapattaa. Lisäksi valmistukseen tarvitaan sokeria, jota bakteerit ja hiivat käyttävät ravintonaan.

– Maitotuotteissa sokerina toimii maidon luontainen laktoosi. Myös kasvikset sisältävät sokeria luonnostaan, mutta joihinkin tuotteisiin, kuten kombuchaan, sokeria täytyy lisätä.

Useimmat hapatetut tuotteet ovat löytäneet tiensä markettien ja luontaistuotekauppojen hyllyille, mutta hapattaminen onnistuu myös kotioloissa.

– Kotona valmistuksessa on tärkeintä muistaa hyvä hygienia. Lisäksi tuotteiden valmistus- ja säilytyslämpötilaa tulee tarkkailla, sillä eri tuotteet vaativat erilaiset olosuhteet hapattamisprosessin onnistumiseksi ja pilaantumisen välttämiseksi.

Hapatettu ruoka sopii lähes kaikille

Putkonen suosittelee hapatettujen tuotteiden käyttöä lähes kaikille.

– Joillekuille tosin saattaa tulla vatsavaivoja, etenkin aluksi. Aloita uuden tuotteen käyttö aina maltilla, niin suolistosi tottuu uusiin bakteereihin.

Vakavasti sairaille hapatetut tuotteet eivät sovi.

– Jos vastustuskyky on heikentynyt vakavan autoimmuunisairauden, kuten HIV:n, seurauksena, elävät bakteerit ovat aina riski.

Vaikka esimerkiksi hapanmaitotuotteet sopivat mainiosti myös perheen pienimmille, joidenkin hapatettujen tuotteiden, kuten kombuchan ja kefiirin, kanssa kannattaa olla tarkkana.

– Niihin saattaa joskus muodostua alkoholia. Etenkin kotona valmistettujen juomien alkoholipitoisuutta kannattaa tarkkailla vaikka alkoholimittarin avulla.

Hapatetuissa tuotteissa voi piillä myös sokeriansa.

– Esimerkiksi hapanmaitotuotteissa kannattaa siksi aina valita maustamaton vaihtoehto, ja maustaa sitä tarpeen mukaan esimerkiksi marjoilla ja hedelmillä.

Kommentoi »