Terve.fi

Antibioottikuuri kylvää tuhoa suolistossa

Antibioottikuuri kylvää tuhoa suolistossa
Antibioottikuuri vaikuttaa ihmisen suoliston mikrobistoon pitempään ja dramaattisemmin kuin aiemmin on uskottu.
Julkaistu: 6.10.2009

Antibioottikuuri vaikuttaa ihmisen suoliston mikrobistoon pitempään ja dramaattisemmin kuin aiemmin on uskottu. Ruotsissa tehtyjen tutkimusten mukaan kuurin jäljet voivat näkyä suolistomikrobiston toiminnassa vielä kolmenkin vuoden kuluttua.

Ihmisen normaali suolistomikrobisto käsittää jopa 7000 erilaista bakteerikantaa, ja sen kokonaismassa on noin 1,5 kiloa. Suolistomikrobeilla on terveyden kannalta monia tärkeitä tehtäviä: ne esimerkiksi osallistuvat monien ravintoaineiden hajotukseen ja synteesiin ja vaikuttavat elimistön immuunipuolustukseen.

Tuoreimman tutkimustiedon mukaan suolistomikrobistolla on merkitystä myös painonhallinnan kannalta, sillä suoliston limakalvon pinnalla oleva bakteeristo osallistuu elimistön rasva-aineenvaihdunnan säätelyyn.

Antibiottikuurit ja ulkomaanmatkat sotkevat herkän systeemin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkumusprofessori Pentti Huovisen mukaan antibioottikuurit ja ulkomaanmatkat kuitenkin sotkevat helposti herkän mikrobisysteemin. Erityisesti suoliston pinnan bakteeristoa kuolee merkittäviä määriä antibioottikuurin yhteydessä. Huovisen mukaan kuluu kuukausia ennen kuin mikrobisto palaa takaisin ennalleen. Antibioottikuurin jäljet voivat näkyä mikrobiston toiminnassa vielä vuosienkin kuluttua, niin kuin Ruotsissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu.

Probioottien käyttö vähentää lääkekuurin haittoja Huovinen suosittelee probioottisten maitohappobakteerien käyttöä antibiottikuurien aikana, vaikka ne suojaavatkin lääkekuurin haittavaikutuksilta vain osittain. Koko suolistomikrobiston pelastajiksi niistä ei ole, sillä maitohappobakteerit ovat vain pieni osa suoliston normaalimikrobiston lajikirjoa. Antibioottikuuriin usein liittyvää ripulia probioottivalmisteet kuitenkin tutkitusti lyhentävät ja lievittävät.

Huovinen kehottaa pitämään huolta oman suolistobakteeriston hyvinvoinnista.

- Kun noudattaa terveitä elintapoja, myös bakteeristo voi hyvin. Runsaasti kasviksia, mutta vähän rasvaa ja sokeria sisältävä terveellinen ruokavalion on paras tässäkin suhteessa, hän neuvoo.

Pentti Huovinen puhui aiheesta Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä maanantaina Helsingissä. (Ruokatieto – Krista Korpela-Kosonen)

Lue lisää:

Kommentoi »