Tutkijaryhmä selvitti Helsingin yliopiston biotekniikan instituutin ja peruseläinlääketieteen laitoksen tutkijoiden johdolla Lactobacillus rhamnosus GG:n ja sille lähisukuisen bakteerin genomisekvenssit.
Tutkimuksessa havaittiin, että LGG:n pintarakenteissa on erityinen tartuntakomponentti, jolla on keskinen rooli siinä, että bakteeri pystyy sitoutumaan ihmisen suoliston limakalvoon. Hyvä sitoutumiskyky on eräs tärkeimmistä probioottisten bakteerien ominaispiirteistä.
Aiheuttaa tai mahdollistaa terveysvaikutukset
Tartuntaproteiinin uskotaan olevan keskeinen selittäjä sille, että probioottisilla bakteereilla on myönteisiä terveysvaikutuksia, tutkija Matti Kankainen Helsingin yliopiston biotekniikan instituutista kertoo.
- Lisätutkimuksissa selvitetään parhaillaan, aiheuttaako juuri tämä komponetti terveysvaikutukset vai onko se vain osatekijä, joka vaikutukset mahdollistaa.
Lactobacillus GG:n on todettu lukuisissa aikaisemmissa tutkimuksissa muun muassa parantavan ruuansulatusta, tehostavan vastustuskykyä ja lievittävän atooppisia oireita.
Kankaisen mukaan nyt tehty tutkimuslöydös pätee LGG:n lisäksi muutamiin muihinkin probiottibakteereihin, mutta ei kaikkiiin. Esimerkiksi asidofilusbakteereihin liitettyjä terveysvaikutuksia se ei selitä.
Tutkimusta ovat rahoittaneet Valio, Suomen Akatemia ja Tekes, ja sen tulokset on julkaistu arvostetussa PNAS-tiedelehdessä. (Ruokatieto – Krista Korpela-Kosonen)
Lähde: Ruokatieto Uutispalvelu 30.09.2009
Lue lisää
Artikkeli: Mitä hyötyä probiootit tarjoavat? – Poliklinikka.fi
Uutisarkistosta poimittua
Terveysuutinen: Probioottien käytöstä ei apua lasten allergiaan – Poliklinikka.fiTerveysuutinen: Väitös: Probioottikannoilla vaikutuksia immuunijärjestelmään – Poliklinikka.fiTerveysuutinen: Probiootit yleistyvät lasten elintarvikkeissa – Poliklinikka.fiTerveysuutinen: Buprenorfiinista yleisin piikkihuume – Poliklinikka.fi