Kauneus ja Terveys

Anoreksiaa sairastava ystävä vetää mukaansa

Anoreksiaa sairastava ystävä vetää mukaansa
Kysyjä on toipumassa syömishäiriöstä. Ystävällä on edelleen sama sairaus. Pitäiskö kaveruus pistää tauolle?
Julkaistu: 2.6.2015

"Minulla on anoreksiaa sairastava ystävä, jonka olen tuntenut kuusi vuotta. Sairastan itsekin anoreksiaa, mutta olen nyt hoidossa ja hyvää vauhtia toipumassa. Ystävä on minulle rakas. Olemme vaikeina aikoina olleet toistemme tukena ja olen saanut ­häneltä paljon ymmärrystä sairauteen. Ystävänikin haluaa ­tavallaan parantua, mutta hän ei näe tilaansa ­vakavana. Mitään edistystä ei tapahdu. Hän on sairastanut jo 15 vuotta.

Kannattaisiko minun pitää taukoa suhteessamme? Tai miten jatkaa ystävyyttä, kun itsekin kamppailen paranemisen kanssa? Välillä tuntuu, että alan oirehtia hänen mukanaan.”

Psykologi Ilona Rauhalan vastaus: 

Tuntuu hyvältä kuulla, että sinulla on ystävä, joka kamppailee samojen asioiden kanssa kuin sinäkin. Ymmärtäväisen ja tukea antavan ystävän löytäminen ei ole itsestään­selvyys. Hyvää suhdetta kannattaa arvostaa, ja siitä kannattaa pitää kiinni.

Ystävyyssuhteissa on joskus vaikea kestää sitä, että­ oman mielen prosessit, ihmisenä kasvaminen ja kypsyminen kulkevat eri tahtia kuin toisen. Olisi ihanaa, jos ­molemmat oivaltaisivat samat asiat samaan aikaan ja yhteyden tunne olisi jatkuva.

Hyvä ystävyys kestää, vaikka toisen sisäinen kello on eri ajassa kuin sinun kellosi. Älä siis odota tai vaadi, että ystäväsi toipumisen prosessi etenee siinä tahdissa kuin sinä haluaisit sen etenevän. Olet itsekin vielä vaiheessa, ja hoitosi on kesken.

Jos ystäväsi seurassa oleminen huonontaa oloasi paljon, on hyvä pitää etäisyyttä ja ottaa tilaa. Jos sokea taluttaa sokeaa, eihän se välttämättä vie eteenpäin elämässä.

Voi olla, että tarvitset nyt ympärillesi toisenlaisia ihmisiä, sellaisia jotka kannustavat sinua ja edustavat itse hyvinvointia. Heiltä voit oppia uutta.Hyvä ystävyys kestää etäisyyttä. Joskus etäisyys voi kestää vuosia. Muutaman vuoden päästä molemmat ovat erilaisessa elämäntilanteessa, ja yhdessä oleminen tuntuu hyvältä ja luontevalta.On hyvä osata kuunnella kehoaan ja mieltä, kuunnella omien tunteidensa pohjavirtoja.

Mitä kehotuntemuksesi sinulle kertovat?

Haluatko kulkea tästä asiasta poispäin vai haluatko sitä kohti? Keho on viisas. Jos kehosi pyrkii nyt ystävästäsi­ etäämmälle, ota etäisyyttä. ­Ehkä se tarjoaa ystävällesi mahdollisuuden ottaa omasta tilanteestaan vastuun ja miettiä asioita.

Voit myös puhua ystäväsi­ kanssa siitä, mitä pohdit. Kerro tunteistasi ja kuuntele hänen tuntemuksiaan. Voisitte myös sopia ystävyytenne pelisäännöistä.Sopikaa, ettette käytä yhteistä aikaa sairaudessa vellomiseen. Olkaa toistenne kannustajia. Millaista kannustusta tarvitsisitte toisiltanne?

Laatikaa tästä sopimus

Olen itse tehnyt tällaisia sopimuksia ystävieni kanssa, ja se on kannattanut.Keskinäisen kannustamisen lisäksi tarvitsette molemmat ammattimaista terapiaa. Elämä voi olla vähän hauskaakin, vaikka painiskelee vaikeiden asioiden kanssa.

Kommentoi »