Kauneus ja Terveys

Älä anna ulkonäköpaineiden lannistaa sinua!

Älä anna ulkonäköpaineiden lannistaa sinua!
Kesä saapuu ja ihmiset alkavat kuoriutua suurten vaatemassojen alta. Katse kiinnittyy yhä enemmän vaatevuoren alta paljastuvaan vartaloon. Vartaloon, joka ei välttämättä miellytä.
Julkaistu: 28.1.2016

Länsimainen naisihanne on jo kauan ollut pitkä, hoikka, tasapainoinen ja sopusuhtainen.

Vaikka lähes sairaalloinen mallimainen laihuus ei ole enää niin kuuminta hottia kuin ennen, koettelevat naisia nyt aivan uudenlaiset kriteerit.

Vartalon muodot saavat näkyä, sillä sporttinen vartalo on kiilannut laihuuden ohi. Naisten saliharjoittelu on lisääntynyt, ja peppu saa luvan kanssa näyttää siltä, että kyykätty on.

Urheilullisuuden lisääntyminen on hienoa ja terveellistä.

Kaikki eivät siltikään muotteihin sovi. Eikä pidäkään.

Hyvä vartalo, parempi mieli?

Henkisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että ihminen viihtyy kropassaan. Itsetunto vaikuttaa arjessa kaikkeen. Epävarmuus näkyy parisuhteessa, työelämässä ja ylipäätään viitseliäisyydessä. Miksi vaivautua, kun ei kuitenkaan onnistu.

Ihminen on kuitenkin paljon muutakin kuin ulkokuorensa. Moni arvottaa silti itsensä ulkonäkönsä perusteella. Esimerkiksi kehonkuvatestillä voi tarkastaa, onko kuva omasta vartalosta vääristynyt.

Kehonkuvatestillä tietoa omakuvasta

Kehonkuvatestejä on niin kirjallisia kuin kuvallisiakin.

Kuvatestissä on tavallisesti 7–9 kuvaa samasta naisesta tai miehestä, joka on muokattu näyttämään ensimmäisessä kuvassa hoikalta ja viimeisessä ylipainoiselta. Testihenkilö valitsee kuvien perusteella sen, millaisena hän itseään pitää ja millainen haluaisi olla. Joissain testeissä voidaan lisäksi tarkastaa oikeiden mittojen perusteella myös testaajan todellinen vartalomalli ja painoindeksi.

Suomalaisnaisten kehonkuva huolestuttavan kielteinen

Esimerkiksi Kaksplus.fi-keskustelupalstalla keskustelu kiloista käy kiivaana vuodesta toiseen. Moni kävi tekemässä Kuopion yliopiston kehonkuvatestin ja yllättyi. Yli puolet naisista oli pienempiä, kuin oli kuvitellut.

Toisaalta harvat olivat täysin tyytyväisiä omaan vartaloonsa. Niin ikään yli puolet testin tehneistä naisista haluaisi olla pienempiä kuin onkaan.

Tyytymättömyys omaan kehoon sekä erityisesti sen näkeminen huonossa valossa ovat merkkejä paitsi parjatusta itsetunnosta, myös reaktioita vallitseviin ihanteisiin. Oma kehonkuva vääristyy median ristitulessa.

Jopa yli puolet suomalaisnaisista laihduttaa, todetaan Turun yliopiston väitöstutkimuksessa. Kehonkuvan vääristyminen voikin johtaa pahimmassa tapauksessa jopa syömishäiriöihin.

Omaa vartaloa voi kuitenkin oppia rakastamaan, kun keskittyy sen hyviin puoliin. Vartalon edustava vaatettaminen antaa huimasti virtaa, kun oman kroppansa saa säkenöimään oikeanlaisissa ja omia kurveja myötäilevissä vaatteissa.

Juttusarjan toisessa osassa opitaankin pukemaan eri vartalotyyppejä edustavasti!

Lue myös:

Kommentoi »