Esteettinen kirurgia voi kohentaa itsetuntoa ja vähentää masennusta

Esteettinen kirurgia voi kohentaa itsetuntoa ja vähentää masennusta
Tutkimusten mukaan plastiikkakirurgia voi vähentää masennusta ja kohentaa itsetuntoa.
Julkaistu 25.6.2015

Yhdysvaltalaisessa plastiikkakirurgien kokouksessa on esitelty yhdysvaltalaistutkimus, jonka mukaan plastiikkakirurgisilla leikkauksilla voidaan vähentää monen potilaan ulkonäkönsä johdosta kärsimää masennusta. Tutkimus käsitti 362 potilasta, joille tehtiin esteettinen, ulkonäön parantamiseen tähtäävä leikkaus. Potilaiden enemmistö oli keski-ikäisiä naisia.

Tyypillisimmät leikkaukset olivat rintojen suurennusleikkaus, vatsanpienennysleikkaus ja kasvojenkohotusleikkaus. Potilaista joka seitsemäs oli käyttänyt ennen leikkausta masennuslääkitystä, mutta tutkimusryhmällä ei ollut tarkempaa tietoa potilaiden mielenterveyden ongelmista.

Puoli vuotta leikkauksen jälkeen iso osa masennuslääkkeitä käyttäneistä potilaista oli vähentänyt niiden käyttöä tai lopettanut sen kokonaan. Potilaista 98 % kertoi itsetuntonsa parantuneen dramaattisesti leikkauksen jälkeen. Masennuslääkityksen vähentäminen tai lopettaminen ei kuitenkaan ollut yhteydessä raportoituun itsetunnon kohenemiseen.

Toisaalta on saatu myös tutkimustuloksia, joiden mukaan rintojen suurentaminen voi kohottaa itsemurhavaaraa, jos tulos ei olekaan odotetun kaltainen. On mahdollista, että tällaiseen leikkaukseen valikoituu henkilöitä, joiden itsemurhavaara on tavallista suurempi. Esteettiseen kirugiaan liittyy aina riskejä eikä lopputulos ole välttämättä toivottu. Siksi näitä leikkauksia suunnittelevien kannattaa aina harkita hyvin tarkkaan. Leikkaukset ovat sitä paitsi myös kalliita.

Kommentoi »