Kauneus ja Terveys

Ajatukset orgasmin esteenä

Ajatukset orgasmin esteenä
Ajatuksesi seksin aikana vaikuttavat kykyysi nauttia seksistä ja kokea orgasmeja. Tutkimuksen mukaan negatiiviset ajatukset seksin aikana korreloivat orgasmin uupumisen kanssa.
Julkaistu: 18.12.2011

Minkälaisia ajatuksia liikkuu pääsi sisällä rakastellessasi kumppanisi kanssa? Toisteletko mielessäsi kiihottumattomuuttasi, odotat orgasmin jälleen jäävän väliin tai lasket kattopaneeleita aikasi kuluksi? Vai tuetko ajatuksillasi seksuaalisen nautinnon ja mielihyvän kokemista fantasioiden, rohkaisten ja lempien? Ajatuksesi seksin aikana vaikuttavat kykyysi nauttia seksistä ja kokea orgasmeja.

Portugalissa tehdyn tutkimuksen mukaan negatiivisissa ajatuksissa olevat naiset kokivat enemmän vaikeuksia saavuttaa orgasmi seksin aikana. Tutkimus julkaistaan Sexologies -julkaisussa vuonna 2011.

Orgasmivaikeudet yleisiä

Vaikeus saavuttaa orgasmi on monelle naiselle tuttu ongelma. Orgasmivaikeus on toiseksi yleisin naisten seksuaaliongelma seksuaalisen haluttomuuden jälkeen.

Tutkimukseen vastasi 191 seksuaalisesti aktiivista naista, he olivat iältään 18–59-vuotiaita. Naiset raportoivat sekä seksuaalisesta toiminnastaan että ajatuksistaan seksin aikana. Koska tutkimuksessa pyydettiin naisia tarkastelemaan jo tapahtuneita kokemuksiaan, eivät tulokset kerro sitä, laukaisivatko negatiiviset ajatukset vaikeuden saavuttaa orgasmi vai synnyttikö orgasmin uupuminen negatiivisia ajatuksia. Vai onko kyse kenties näiden yhdistelmästä.

Seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvät ajatukset vaikuttavat kykyyn ja motivaatioon tavoitella sekä pyrkiä kokemaan seksuaalista nautintoa. Tutkimukseen osallistuneiden naisten raportoimat negatiiviset ajatukset polveilivat moninaisesti seksuaalisten epäonnistumisen, seksuaalisen hyväksikäytön ja oman eroottisuuden puuttumisen maastoissa. Tutkimuksessa todettiin seksuaalisia toimintavaikeuksia kokevien naisten kantavan usein henkistä taakkaa seksiin ja omaan seksuaalisuuteensa liittyen. Nämä naiset olettivat seksin olevan huonoa tai kokivat oman kehonsa epähaluttavaksi.

Tunnistaminen on ensimmäinen askel

Seksin aikana oman pään sisällä liikkuvat tunteet ja ajatukset heijastuvat luonnollisesti myös kehon reaktioihin ja kumppaneiden välisen vuorovaikutukseen. Orgasmi on tulosta riittävän voimakkaasta seksuaalisesta halusta ja kiihottumisesta. Halun kokeminen tai kiihottuminen voi häiriintyä yhtä lailla myös mieleen liittyvistä syistä, kuin kehon aistimuksista tai niiden puutteellisuudesta. 

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä kirjoittaa Lääkärilehdessä (35/2011) negatiivisten ajatusten seksin aikana toimivan kuin itsensä toteuttavina uskomuksina. Väisälä toteaa kirjoituksessaan negatiivisilla uskomuksilla ja ajatuksilla olevan tutkitusti yhteys naisten seksuaalisen nautinnon puutteeseen ja haluttomuuteen.

Häiritsevien negatiivisten ajatusten tunnistaminen on ensimmäinen askel niiden muuttamiseksi. Ajatuksiaan voi haastaa ja suhtautua niihin kriittisesti, minkä avulla voi työskennellä niiden muuttamiseksi seksuaalista hyvinvointia palveleviksi, ei nautintoa latistaviksi.

Kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS).

Lue myös:

Kommentoi »