Kauneus & Terveys

9 historian omituisinta myyttiä naisen vartalosta

9 historian omituisinta myyttiä naisen vartalosta
Vaginalla on hampaat ja tamponi vie neitsyytesi. Naisen anatomia oli pitkään mysteeri jopa lääketieteelle, ja siksi kummalliset myytit elivät aikanaan omaa elämäänsä.

1. Vaginalla on hampaat

Myytti hampaallisesta vaginasta eli vagina dentatasta on tuttu lukuisten maiden kansanperinteistä. Tarinan mukaan miehet eivät voineet harrastaa seksiä vaimojensa kanssa, koska se saattoi naisen alapäässä piilevien hampaiden vuoksi johtaa miehen kastraatioon.

Myytti hirviövaginasta on mitä luultavimmin saanut alkunsa melko yleisistä, hyvänlaatuisista munasarjakasvaimista, dermoidikystista, jotka voivat sisältää muun muassa rasvaa, rustoa, hampaita ja luuta – ja jotka tietyissä tapauksissa ovat saattaneet erehdyttävästi muistuttaa purukalustoa.

2. Koulutus pilaa naisen lisääntymiskyvyn

Harvard Medical Schoolin tohtori Edward H. Clarke julkaisi vuonna 1876 teoksen Sex in Education: Or, a Fair Chance for Girls, jonka keskeinen sanoma oli, ettei naisten tulisi kouluttautua liikaa.

Clarken teorian mukaan ihmisen kehossa vallitsee jatkuva, tasainen energia, joka saattaa liiallisen kouluttautumisen ja opiskelun seurauksena häiriintyä –  ja siirtyä naisen sukuelimistä aivoihin. Tämä taas vaaransi naisen elämäntehtäväksi määritellyn roolin äitinä ja synnyttäjänä.  

3. Kohtu vaeltelee

Antiikin Kreikassa uskottiin vakaasti, että naisen kohdulla on oma tahto. Ajateltiin, että se saattoi vaeltaa vatsan alueella miten sattuu ja törmätä matkallaan esimerkiksi pernaan.

1700-luvulla lääkärit uskoivat, että hysteriaksi (kreik. hystera = kohtu) nimetyt ruumiilliset oireet, joille ei löytynyt selkeää somaattista syytä, johtuvat juuri vaeltavasta kohdusta. Pahimmillaan taudin uskottiin olevan silloin, kun kohtu löysi tiensä aina aivoihin saakka.

4. Kuukautiset ovat myrkkyä

1920-luvulla huhuttiin, että kuukautiset sisältävät menotoksiinia, hengenvaarallista myrkkyä. Uskottiin, että ilmaan erittyvä menotoksiini saattoi jopa estää taikinan kohoamisen tai tappaa kasveja.

Teorian esitti alun perin tohtori Bela Schick – jonka tieteelliset tutkimusmenetelmät saatettaisiin tänä päivänä kyseenalaistaa. Tohtori nimittäin arveli tieteelliseksi todisteeksi menotoksiinin olemassaolosta riittävän, että hänen vastaanottonsa kukat olivat kuolleet pian sen jälkeen, kun ne oli asetellut maljakkoon hänen assistenttinsa, jonka kuukautiset olivat olleet meneillään.

5. Tamponi voi viedä neitsyyden

Kun ensimmäiset kotikäyttöön suunnatut tamponit ilmestyivät kauppojen hyllyille 1930-luvulla, kansa ei ollut uudesta keksinnöstä kovinkaan vakuuttunut.

Pidettiin pöyristyttävänä, että naiset joutuivat kosketuksiin alapäänsä kanssa tamponia asettaessaan. Lisäksi pelättiin, että nainen saattoi vahingossa menettää neitsyytensä tamponia käyttäessään.

7. Itsetyydytys johtaa lattarintaisuuteen

Kuten monet muutkin aikansa lääketieteelliset julkaisut, myös tohtori John Cowanin The Science of a New Life -opas vuodelta 1875 varoittaa itsetyydytyksen vaaroista.  

Sen lisäksi, että itsetyydytystä pidettiin moraalittomana syntinä, se saattoi Cowanin mukaan johtaa myös rintojen kehityksen epäonnistumiseen ja lattarintaisuuteen.

8. Vagina onkin penis, jolle tuli kylmä

Toisella vuosisadalla elänyt kreikkalainen lääkäri Galenos ajatteli, että ihmisen kehoa hallitsevat erilaiset ruumiinnesteet. Hänen mukaansa miehen kehon nesteet olivat kuumia ja naisen kylmiä.

Tämän ajatuksen pohjalta hän esitti teorian, jonka mukaan naisen ja miehen sukuelimet olivat alun alkaen olleet samanlaiset, mutta koska naisen keho oli kylmä, hänen sukupuolielimensä olivat kääntyneet sisäänpäin lämpöä hakemaan. Siksi esimerkiksi munasarjoja ajateltiin naisellisena vastineena kiveksille.

9. Nainen ei voi tulla raskaaksi, ellei seksiä harrasteta yhteisymmärryksessä

1200-luvun englantilaisessa Fleta-lakitekstissä todettiin yksioikoisesti, ettei nainen voi tulla raskaaksi, jos hän ei ole antanut seksiin suostumustaan.

Toisin sanoen raiskaussyytökset hylättiin sumeilematta, jos nainen oli teon seurauksena tullut raskaaksi.

Katso myös:

Julkaistu: 18.6.2016
Kommentoi »