Hyvinvointi

Voiko ruoalla oikeasti lisätä seksihaluja?

Ostereista puhutaan usein lemmenruokana. Onko puheissa perää? Kuinka ruokavalio vaikuttaa seksiin? Mitä sanoo ravitsemusterapeutti?

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat iStock
8.6.2016

Täysmaitoa, mansikoita, suklaata ja banaania. Muun muassa näitä kannattaa pakata mukaan romanttiselle piknikille, jos ruokavalion vaikutuksiin on uskominen.

Ruokakirjailija Kaayla T. Danielin mukaan tarvitsemme rasvaisia eläinkunnan tuotteita, kuten täysmaitoa, kermaa ja voita, seksihormonien tuotantoa varten. Hänen mukaansa myös puheet ostereista pitävät myös paikkansa. Merenelävissä kun on paljon sinkkiä, joka kuulemma edistää spermantuotantoa ja auttaa pitämään miehen testosteronitasot hyvinä.

Parsaa, banaania ja avokadoa

Seksiruokien listalle pääsevät myös banaani, avokado, bataatti, mansikat ja vesimeloni. Banaaneissa ja avokadossa on paljon miehen libidoa kohottavaa potassiumia ja b-vitamiinia.

In the Mood Again –seksikirjan kirjoittanut Genie James suosittelee puolestaan parsaa seksihalujen kohottamiseen.

Lue myös: Juokse kumppanisi kanssa – seksihalusi kasvavat

Jos juot, juo punaviiniä

Punaviinikin väitetään kohottavan halua. Firenzen yliopiston tutkimuksen mukaan naisilla, jotka joivat kaksi lasia punaviiniä päivässä, oli korkeammat seksihalut kuin naisilla, jotka suosivat muita alkoholijuomia tai eivät juoneet alkoholia lainkaan. Punaviinin juominen näytti vähentävän estoja tutkimukseen osallistuneilla 800 naisella.

Punaviiniä kumotessaan kannattaa kuitenkin muistaa, että monet alkoholin aiheuttamat riskit alkavat kohota jo kohtalaisen riskin rajan ylittyessä, joka on naisilla seitsemän annosta viikossa ja miehillä 14 annosta viikossa.

Lue myös: Näin alkoholi vaikuttaa sinuun

Kokonaisuus ratkaisee

Onko ruokavalion vaikutukseen uskominen? Mitä sanoo ravitsemusterapeutti?

– Ruokavalio ja muut elintavat vaikuttavat ihan varmasti seksiin ja halukkuuteen, mutta tähän tarvitaan hyvän ruokavalion kokonaisuus, ravitsemusterapeutti Marja Ruuti sanoo.

- Mantelit, kananmuna, avokado, osterit, maksa ja jopa banaani ja bataatti mainitaan usein seksihalujen edistäjinä, koska niistä saa muun muassa hyviä rasvahappoja, E-vitamiinia, karotenoideja, kaliumia ja sinkkiä. Yksittäinen ruoka-aine toimii niin sanottuna lääkkeenä kuitenkin vain silloin, kun sen sisältämistä ravintoaineista on puutos, Ruuti selostaa.

Lue myös: Näin tunnet olosi seksikkääksi

Suurin syy seksiongelmiin

Marja Ruutin mielestä suurimpia syitä erityisesti miesten seksiongelmiin on vyötärölihavuus, sillä se alentaa testosteronitasoja.

– Laihdutus siis auttaa, ja silloin kannattaa käyttää ravinteikkaita ruoka-aineita monipuolisesti.

Lähteet: Shape ja Käypä hoito –suositus

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi