Terve.fi

Onko haitallista pidättää pierua?

Onko haitallista pidättää pierua?
Jos ilmaa pidättää koko päivän vaikkapa töissä, mitä siitä voi seurata?
Julkaistu: 1.4.2016

Jos julkinen piereskely ei olisi tabu, ei seuraavaa kysymystä tarvitsisi edes miettiä. Eli: onko haitallista pidätellä pierua?

Women’s Health tarttui aiheeseen ja kysyi asiantuntijalta. Vastaus on lohduttava: on nimittäin erittäin epätodennäköistä, että pidätelty ilma aiheuttaisi mitään turvotusta vakavampaa.

Lehden haastattelema professori Lisa Ganjhu kertoo, että ilma poistuu elimistöstä joko röyhtäyksinä tai pieruina. Röyhtäys on yleensä merkki niellystä ilmasta, kun taas pieru voi olla edellämainittua tai sitten ruoka-aineksen sulamisen ja mahdollisen fermentaation yhteydessä vapautuvaa kaasua.

Kaasun synnyllä ja määrällä ei loppujen lopuksi ole pidättelyn kannalta merkitystä, jos ylimääräisen ilman aiheuttamaa häpeää ja epämukavuutta ei lasketa. Keho poistaa liiallisen ilman, halusi sitä tai ei. Ihminen pieree keskimäärin 10-20 kertaa päivässä ja suurin osa kaasusta pääsee ulos henkilön huomaamatta.

Ainoa riski ilman muodostumisessa piilee suolessa, joka on ahdas tai jossa on tukos. Tällöin ilma voi jäädä jumiin, mikä aiheuttaa mahdollista suolen venymistä, kipua ja pahimmassa tapauksessa – ja äärimmäisen epätodennäköisesti – suolen puhkeamisen. Mutta pierun pidättämisellä ei suolta saa puhkeamaan, sillä viimeistään nukkuessa ilma pääsee vapauteen. Pidättäminen voi kuitenkin aiheuttaa turvotusta, kun liikenne suolessa hidastuu.

Pierua siis voi pidättää, mutta silloin pitää olla valmis kestämään myöhempi turvotus. Tärkeintä on syödä oikein ja välttää muun muassa hiilihapotettuja juomia, palkokasveja ja makeutusaineita, jotka kaikki lisäävät pierun muodostusta suolessa.

Lue lisää:

Kommentoi »