Terve.fi

Kuinka ylettömästä röyhtäilystä pääsee eroon?

Kuinka ylettömästä röyhtäilystä pääsee eroon?
Röyhtäykset ja täysi olo ovat normaaleja, arkipäiväisiä olotiloja. Voimme kuitenkin pohtia, missä kulkee raja tavallisen ja ylenmääräisen välillä.
Julkaistu: 29.7.2010

Röyhtäykset ja täysi olo ovat normaaleja, arkipäiväisiä olotiloja. Voimme kuitenkin pohtia, missä kulkee raja tavallisen ja ylenmääräisen välillä. Tarkkaa määritelmää ei ole, mutta jos röyhtäily ja ähkyn tunne ovat lisääntyneet aiempaan verrattuna, tai jos ne aiheuttava hämmennystä ja epämukavuuden tunnetta, voimme puhua ylenmääräisestä. Tällöin röyhtäilyä ja ähkyn tunnetta voidaan pitää ongelmana, johon kannattaa etsiä lievitystä.

Mistä röyhtäykset johtuvat?

Nielemme pienen määrän ilmaa aina nielaistessamme. Osa nielemästämme ilmasta laskeutuu ruokatorvea pitkin mahalaukun yläosaan. Kun mahalaukku alkaa venyä, sensorit sen seinässä saattavat laukaista reaktion, joka avaan ruokatorven alemman sulkijalihaksen. Tällöin vatsaan kerääntynyt ilma nousee ruokatorvea ylös ja röyhtäisemme. Röyhtäys on siis normaalisti suojamekanismi mahalaukun liiallista täyttymistä vastaan. Vaikka kyse onkin täysin luonnollisesta toiminnosta, on yleisen viihtyvyyden kannalta parasta suorittaa toimenpide hillitysti ja huomiota herättämättä.

Röyhtäys voi syntyä myös ns. supragastrisesti, mahalaukun yläpuolella. Tällöin röyhtäys syntyy ruokatorveen laskeutuneesta ilmasta, joka kohoaa takaisin käymättä mahalaukussa. Normaalit röyhtäykset voivat haista, kun taas supragastriset röyhtäykset ovat usein hajuttomia.

Liialliselle röyhtäilylle ja ähkyn tunteelle on useita mahdollisia syitä. Tässä niistä muutamia.

Ilman nieleminen (aerofagia)

Joillekin kehittyy tapa niellä ilmaa ja röyhtäistä se nopeasti ulos, joskus jopa 10-20 kertaa minuutissa. Suurin osa näistä röyhtäyksistä on todennäköisesti supragastrisia.

Ruoka ja juoma

Hiilihapotetut juomat – olut, limonadi ja vichyvesi – lisäävät kaasun määrää mahalaukussa. Tapamme juoda kyseisiä juomia suurin kulauksin tai pillillä vain lisää niellyn ilman määrää juodessamme. Jotkin ruoat, kuten pavut, parsakaali ja kaali ovat pahamaineisia ilmavaivojen kehittäjiä. Niiden aiheuttamat ilmavaivat syntyvät yleensä kuitenkin vasta ohut- ja paksusuolessa, eivätkä siis aiheuta röyhtäyksiä.

Purukumi ja kovat karkit

Monet nielevät ilmaa pureskellessaan purukumia huomaamattaan. Myös kovien karamallien imeskely voi johtaa tahattomaan ilman nielemiseen. Joillekin sokeroimattomat purukumit ja karamellit aiheuttavat röyhtäyksiä ja muita vatsavaivoja, koska heillä on vaikeuksia sulattaa sokerin sijaan käytettyjä makeutusaineita, kuten sorbitolia.

Gastroesofageaalinen refluksitauti

Hollantilaiset, röyhtäilyyn syventyneet tutkijat ovat päätyneet tutkimustuloksiin, jotka osoittavat että gastroesofageaalisesta refluksitaudista kärsivät kehittävät joskus tavan niellä ilmaa.

Ärtynyt suoli

Ärtynyt suoli on pääsääntöisesti ruoansulatuselimistön loppuosan oire, mutta joillakin ihmisillä vaiva aiheuttaa lisääntynyttä röyhtäilyä.

Laktoosi-intoleranssi

Puutteellinen kyky sulattaa laktoosia (maitosokeria) voi johtaa vatsakipuihin ja turvonneeseen oloon. Jos laktoosia on syöty, on oireena yleensä flatulenssi, ei röyhtäily.

Se, kuinka ongelmallista röyhtäilyä tai ähkyn tunnetta hoidetaan, riippuu aiheuttavasta syystä. On mahdollista, että syyn löytämiseen vaaditaan lääkärin apua. Voit kuitenkin kokeilla muutamia keinoja itse. Hiilihapotettujen juomien, purukumin ja kovien karamellien käytön vähentäminen voi auttaa.

Joskus nopeasti syövien ihmisten hidastaessa syömistahtiaan he nielevät vähemmän ilmaa ruokansa mukana. Voit myös eliminoida ilmavaivoja aiheuttavia ruokia ruokavaliostasi ja kokeilla, muuttuuko tilasi parempaan suuntaan.

Ilman nieleminen on vaiva, joka voi kehittyä myös ruokailusta tai ruoansulatusvaivoista riippumatta. Hollantilaiset tutkijat havaitsivat, että joillekin puheterapiasta on apua ilman nielemisen vähentämisessä.

Useimmilla röyhtäilystä ja ähkyn tunteesta kärsivillä ihmisillä ei ole taustalla vaanivaa vakavaa ongelmaa tai sairautta. On kuitenkin olosuhteita, jolloin lääkärin vastaanotolla tulisi käydä mahdollisimman ripeästi. Jos vatsasi on selvästi paisunnut – silmin havaittavasti suurempi kuin nomraalisti – sinun tulisi käydä arvioitavana ripeästi. Veri ulosteessa, korkea kuume ja äkillinen painon putoaminen ovat myös oireita, joiden ilmaantuessa lääkärillä tulisi käydä ennemmin kuin myöhemmin.

Copyright © 2010 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

3 kommenttia