Terve.fi

Vähäinenkin liikunta tekee hyvää – jo 15 minuuttia päivässä edistää terveyttä

Vähäinenkin liikunta tekee hyvää – jo 15 minuuttia päivässä edistää terveyttä
Jo vähäisestäkin päivittäisestä liikunnasta on hyötyä terveydelle, mutta eniten hyötyvät ne, jotka liikkuvat päivittäin reilun tunnin verran.
Julkaistu: 11.12.2015

Liikkumattomuus on maailmanlaajuinen ongelma – se aiheuttaa monenlaista haittaa terveydelle, ja hyvin moni aikuinen liikkuu paljon vähemmän kuin olisi suositeltavaa. Suositusten mukaan päivittäin pitäisi harrastaa puolen tunnin ajan jotakin kohtuullisesti rasittavaa liikuntaa, kuten reipasta kävelyä, tanssimista tai vaikkapa uintia.

Alankomaalaisen Radboudin yliopiston tutkimuksen mukaan lyhyistäkin päivittäisistä liikuntahetkistä voi olla merkittävää hyötyä terveydelle. Tutkimus julkaistiin The Journal of the American Medical Associationissa.

Enemmän liikuntaa, parempaa terveyttä

Tutkimuksessa selvitettiin, että liikunnasta on terveyshyötyjä jo silloin, kun ihminen harrastaa kohtuullisen raskasta liikuntaa 15 minuutin ajan päivässä tai tarmokasta liikuntaa kahdeksan minuuttia päivässä. Jos ihminen lisää liikunnan määrää niin, että hän harrastaa sitä kohtuullisesti 30 minuuttia päivässä tai tarmokkaasti 75 minuuttia viikossa, liikunnan terveyshyödyt lisääntyvät.

Jokainen ylimääräinen 15 minuuttia kohtuullista liikuntaa on yhteydessä neljä prosenttia alhaisempaan riskiin kuolla ennenaikaisesti. Liikunnan hyödyt eivät ole riippuvaisia ihmisen iästä, sukupuolesta tai sydän- ja verisuonitautihistoriasta, tutkimus kertoo.

Kaikista eniten liikunnasta hyötyvät ne ihmiset, jotka harrastavat sitä 63–88 minuuttia päivässä.

Lähde: JAMA

Kommentoi »