Terve.fi

Yhteiskunta väsyttää kansalaisiaan – Asiantuntijan ratkaisu: ”Töihin vasta kymmeneksi”

Yhteiskunta väsyttää kansalaisiaan – Asiantuntijan ratkaisu: ”Töihin vasta kymmeneksi”
Perinteinen aamuherääminen ja siihen päälle tehty kahdeksantuntinen työpäivä on monille liikaa.
Julkaistu: 27.10.2015

Perinteinen aamuherääminen ja siihen päälle tehty kahdeksantuntinen työpäivä on monille liikaa, kertoo Daily Mail.

Aikainen aamuherätys on kidutusta

– Ihmisten pakottaminen työskentelemään ennen yhdeksää on suoranaista kidutusta, uniasiantuntija, Oxfordin yliopiston neurotieteiden tutkija Paul Kelley sanoo.

Kelleyn mukaan unirytmi alkaa sopeutua aikaisiin aamuihin vasta 55 ikävuoden jälkeen, jolloin ihminen tarvitsee luontaisesti vähemmän unta kuin aiemmin.

Sitä nuoremmille aamuherätykset aiheuttavat paljon kiusaa.

Univaje on vaarallista

Unen puute vaikuttaa työssä ja koulussa suoriutumiseen, keskittymiskykyyn ja pitkän aikavälin muistiin.

Niin ikään vihan ja käyttäytymisen hallinnan, turhautumisen, ahdistuksen, korkean verenpaineen, stressin ja mielenterveysongelmien taustalla voi olla univajetta.

Pahimmillaan univaje voi aiheuttaa jopa huumausaineiden ja alkoholin väärinkäyttöä.

– Keho on fyysisesti ja henkisesti loppuun palanut univajeen vuoksi, Kelley sanoo.

Vuorokausirytmiä ei voi muuttaa

Olet ehkä kuullut, että uni-valverytmiinsä voi vaikuttaa. Professori Kelley on kuitenkin toista mieltä.

– Vuorokausirytmiä ei voi muuttaa eikä herääminen tiettyyn aikaan ole mahdollista, ainakaan ilman ongelmia, tutkija sanoo.

Tämä perustuu siihen, että kehomme reagoi auringonvalon muutoksiin. Näitä muutoksia ei havaita tietoisesti näkemällä, vaan tiedostamattomasti aivojen hypotalamuksella. Siksi ihminen ei voi itse säädellä rytmiään.

– Esimerkiksi maksa ja sydän toimivat tietyllä rytmillä. Yhteiskunta vaatii niitä muuttamaan rytmiään pari tuntia aikaisemmaksi. Se on vaarallista, Kelley sanoo.

Koska ihminen ei voi muuttua, tutkija vaatii, että yhteiskunta muuttuisi.

Kouluun aamulla iän mukaan

Kelleyn ratkaisu univajeen kanssa kamppaileville kansalaisille on koulunkäynnin ja työn aloittaminen myöhemmin aamupäivällä.

Yli kymmenvuotiaille aikaisemmin herääminen on luonnollista, joten heidän kannattaisi aloittaa koulunsa puoli yhdeksältä tai sen jälkeen.

Nuorten sisäinen kello kääntyy myöhäisemmäksi varhaisteini-iässä, ja sen vuoksi nukahtaminen illalla ottaa oman aikana. Sitä ei voi pakottaa.

Sisäisen kellon muuttumisen takia kuusitoistavuotiaiden olisi parasta aloittaa koulu aikaisintaan kymmeneltä, kahdeksantoistavuotiaiden vasta yhdeltätoista.

– Riittävä uni edistää nuorten oppimista ja oppimistuloksia. Tutkimusten mukaan hyvin nukkuneet nuoret aiheuttavat vähemmän käytösongelmia, Kelley päättää.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Kommentoi »