Terve.fi

Ruusufinni kuriin – vältä näitä tekijöitä

Ruusufinni kuriin – vältä näitä tekijöitä
Ruusufinnin puhkeamista voi ehkäistä välttämällä tiettyjä tekijöitä, jotka voivat laukaista ihottumaoireet tai pahentaa niitä.
Julkaistu: 14.10.2015

Ruusufinnin oireiden pahentuminen saattaa vaikuttaa siltä, että se tapahtuu yhtäkkiä ilman varoituksia. Todellisuudessa tämän ihottuman oireisiin vaikuttaa moni eri asia, ja oireiden laukaisijat ovat hyvin yksilöllisiä potilaista riippuen.

Rosaceafacts.com on koonnut listan asioista, jotka voivat laukaista tai pahentaa ruusufinnin oireita. Vältä niitä, ja pärjäät ihottuman kanssa paremmin.

1. Auringonvalo

Tutkimusten mukaan yli 80 prosenttia ruusufinnipotilaista kokee auringonvalon pahentavat ihottuman oireita. Siksi kannattaa aina käyttää auringossa oleillessa tehokasta aurinkorasvaa – myös viileimpinä kuukausina ja autolla matkustaessa.

2. Lämpötila ja sää

Ruusufinnistä kärsivän kannattaa vältellä äärimmäisiä sääolosuhteita. Takkatulen eteen kääriytyminen tai kuumassa kylvyssä käyminen ovat houkuttelevia asioita, mutta ruusufinnipotilaalla liian kuumat olosuhteet voivat pahentaa ihottuman oireita.

Vältä saunomista, takkatulta ja nuotioita. Myös kylmä ilma ja tuulelle altistuminen voivat laukaista ruusufinnioireet, joten pukeudu riittävän hyvin kylmiin olosuhteisiin.

3. Ruoka

Tietyt ruoat voivat pahentaa ruusufinnin oirehtimista. Vältä ainakin näitä:

  • Mausteiset ruoat.
  • Kuumat keitot.
  • Herneet ja limanpavut.
  • Maituotteet, kuten jogurtti tai hapankerma.
  • Suklaa.
  • Jotkut sitrushedelmät.
  • Runsaasti histamiinia sisältävät ruoat, kuten juusto (ei raejuusto), munakoiso, pinaatti, etikka ja soijakastike.

Ruusufinnistä kärsivän kannattaa pitää syömisistään päiväkirjaa, sillä se auttaa selvittämään, mitkä ruoat laukaisevat ihottumaoireita.

4. Juomat

Alkoholi ja kuumat juomat voivat laukaista ihottuman. Alkoholi sinänsä ei aiheuta ruusufinniä, mutta yksikin drinkki voi laukaista oireet – varsinkin, jos juo punaviiniä. Siksi kannattaa vältellä alkoholinkäyttöä ja antaa kuumien juomien jäähtyä jonkin verran ennen juomista.

5. Ihonhoitotuotteet

Ruusufinni-iholla on taipumusta olla herkkä, joten tietyt alkoholia tai hajusteita sisältävät ihonhoitotuotteet saattavat pahentaa oireita. Vältä ainakin näitä tuotteita:

  • Kuorintaineet ja kasvovedet, joissa on vahvat tuoksut.
  • Vedenkestävät tai paksut meikkivoiteet, joiden poistamiseen tarvitaan meikinpoistoainetta tai hankaamista.
  • Alkoholia, hajusteita, mentolia, piparminttua tai eukalyptus-öljyä sisältävät tuotteet.

Kannattaa välttää myös aknen hoitoon tarkoitettuja tuotteita, koska ne saattavat olla ruusufinni-iholle liian kovia.

6. Liikunta

Liikunta on tärkeää terveen elämän kannalta, mutta intensiivinen liikkuminen voi saada kehon kuumenemaan liikaa ja johtaa ihottuman puhkeamiseen.

Jos lenkkeilet, lähde ulos silloin, kun aurinko on heikoimmillaan eli aamulla tai illalla. Muista myös viilentää kehoasi juomalla riittävästi vettä.

7. Muut terveysongelmat

Esimerkiksi vaihdevuodet, krooninen yskä ja korkea verenpaine voivat lisätä ruusufinni-ihottumaa. Keskustele ihotautilääkärisi kanssa kokemuksistasi, jotta selviää, mikä on paras tapa hoitaa juuri sinun ongelmaasi.

Kommentoi »