Terve.fi

Talidomidi-selviytyjä: En ole uhri

Talidomidi-selviytyjä: En ole uhri

Brittiläisestä Kevin Donnellonista voisi maalailla kaksi varsin erilaista kuvaa...
Teksti Sanna Tarvainen
Mainos

Brittiläisestä Kevin Donnellonista voisi maalailla kaksi varsin erilaista kuvaa.

Ensinnäkin, hänestä saa käsityksen toimeliaana, aktiivisena perheenisänä, joka ajaa päivänkakkaroiden kuvin koristetulla pakettiautolla ja hymyilee onnellisen miehen leveää hymyä.

Toisaalta hänet voisi nähdä talidomidin uhrina. Uhrina, jolla on pahoja epämuodostumia, koska hänen pahaa-aavistamaton äitinsä söi raskausaikana talidomidi-lääkettä. Donnellonin voisi lokeroida vammaiseksi ja nähdä ihmisenä, joka pystyy hädin tuskin pomppimaan eteenpäin jalantyngillään eikä pääse ylös, jos sattuu kaatumaan. Hän tarvitsee pyörätuolia ja monenlaisia apuvälineitä arjessaan.

– Pidän enemmän sanasta selviytyjä kuin sanasta uhri. Asiat eivät ole tällä tavoin talidomidin takia vaan siitä huolimatta, ajattelee Donnellon.

Voi hyvin ymmärtää, miksi juuri tämä sanavalmis, esiintymistaitoinen mies on kutsuttu haastateltavaksi arvovaltaisten viranhaltijoiden, professoreiden ja monenlaisten eri asiantuntijoiden eteen isoon EU-konferenssiin. Tilaisuudessa juhlistetaan eurooppalaisen lääkesääntelyn 50-vuotista taivalta (50 Years of Pharma Legislation).

On myös toisenlaisia talidomidi-selviytyjiä tai -uhreja, ja tästä myös Donnellon muistuttaa.

– Ei meitä voi niputtaa yhteen. Ihmiset ovat erilaisia.

Lapsi ajatteli elävänsä tavallista elämää

Talidomidi ehti vaurioittaa arviolta 10 000 lasta eri puolilla maailmaa, ennen kuin lääke vedettiin pois markkinoilta. Skandaali oli alkusysäys, jonka vuoksi alettiin kehittää systemaattista lääkevalvontaa ja haittavaikutusten seurantaa.

Donnellonille nämä toimet tulivat 10 vuotta liian myöhään. Hän tähdentää silti, että vaikka hänen vammansa olivat varmasti tragedia hänen vanhemmilleen, hän itse ajatteli elävänsä aivan tavallista lapsuutta.

Ensimmäisen kerran hän tunsi itsensä todella erilaiseksi 13–14-vuotiaana, kun muilla alkoi olla poika- ja tyttöystäviä. Hän itse löysi tulevan vaimonsa varttuneemmalla iällä.

Isäksi viidenkympin korvilla

Suurin saavutukseni elämässä on ollut se, että olen saanut tulla isäksi, sanoo Donnellon. Hän oli 49-vuotias, kun pariskunnalle syntyi tytär. Donnellon ei epäröi ylistää ihanaa tytärtään ja upeaa vaimoaan monisatapäisen yleisön edessä.

Ei sillä, että kaikki olisi täydellistä. Juuri nyt Donnellon on työtön. Hän kertoo tehneensä aiemmin monenlaisia eri töitä. Hän on ollut myös poliittisesti aktiivinen ja ollut mukana kampanjoimassa talidomidi-tietoisuuden lisäämiseksi.

Hän haluaa nostaa esille epätasa-arvoisen tavan, joilla talidomidi-selviytyjiä on kohdeltu eri puolilla maailmaa.

– Britanniassa olemme saaneet korvauksia, mutta monin paikoin Eurooppaa ihmiset eivät ole saaneet euroakaan.

Suomessakin syntyi talidomidi-vauvoja

Äitien raskauspahoinvointiin määrättiin 1950 –1960-luvuilla talidomidi- nimistä lääkettä eri puolilla maailmaa, noin 50 eri maassa. Lääke aiheutti kuitenkin vaikeita kehityshäiriöitä ja vammautti noin 10 000 lasta.

Vuonna 2012 lääkeyhtiö esitti pahoittelunsa äideille ja lapsille.

Arviot Suomessa syntyneistä talidomidi-lapsista vaihtelevat sen mukaan, mikä on lähde. Tiettävästi lapsia syntyi ainakin kymmenen, mahdollisesti muutamia kymmeniä.

Yksi heistä on suomalainen lääkäri Tuula Petäys. Hän sanoo ET-lehdessä, että pystyy helposti eläytymään potilaan asemaan. Lääkäriksi häntä ei tosiin kannustettu opiskelemaan, ja kollegoillakin on ollut epäilyksensä.

Ainakin osa talidomidin vaurioittamista suomalaisista on saanut lääkeyhtiöltä korvauksia, kertoo Turun Sanomat.

Lähteet: Fimean Sic!-lehti, HS, TS, ET-lehti

Lue myös:

Tämä pelasti henkeni, kertoo itsemurhan partaalta selviytynyt

Kun kutisee niin, ettei pysty olemaan

Julkaistu: 1.10.2015