Terve.fi

5 outoa faktaa aivoista – näitä et tiennyt!

5 outoa faktaa aivoista – näitä et tiennyt!
Kuinka pitkälle aivojen verisuonet yltävät? Entä kuinka suuri osa aivoista on rasvaa?
Julkaistu: 29.9.2015

Aivot ovat elin, joihin liittyy paljon mystisiä piirteitä. Lue tästä viisi kummallista faktaa korviesi välissä sijaitsevasta kudosmöhkäleestä.

1. Verisuonet

Jos kaikki aivojen verisuonet levitettäisiin peräkkäin, verisuoniketju olisi noin 190 000 kilometriä pitkä eli puolet Maan etäisyydestä Kuuhun.

Tiesitkö tämän unesta? Lue 5 tärkeää faktaa!

2. Valoherkkyys

Aivot ovat itsessään herkkiä valolle. Niin kutsuttujen ei-visuaalisten, syvällä aivoissa sijaitsevien fotoreseptorien uskotaan säätelevän vuorokausirytmiä. Ne vaikuttavat myös unettomuuteen ja muihin häiriöihin, jotka liittyvät esimerkiksi aikaerorasitukseen ja vuorotyöhön.

Halvauspotilaat, joita hoidetaan lähi-infrapunavalolla, toipuvat nopeammin kuin ne, jotka eivät saa kyseistä hoitoa. Toisissa tutkimuksissa on saatu tuloksia, joiden mukaan LED-terapia puna- ja infrapunavaloilla nopeuttaa toipumista halvauksista ja aivotärähdyksistä.

3. Rasva

Ihminen on kirjaimellisesti läskipää, sillä aivoista 60 prosenttia on rasvaa.

4. Makureseptorit

Syvällä aivoissa sijaitsee myös makureseptoreja. Ne havaitsevat muutoksia verensokerissa, jotta aivot voivat säädellä verensokeritasoja.

5. Teho

Kaikki tietävät, että piirroksissa ihmisen saamaa hyvää ideaa kuvataan pään päälle syttyvällä hehkulampulla. Kuvaus ei ole itse asiassa kovin kaukaa haettu, sillä aivot tuottavat noin 20 watin verran tehoa, mikä riittää normaalikokoisen LED-lampun sytyttämiseen.

Kommentoi »