Terve.fi

Pessaarin paluu

Pessaarin paluu

Moderni nainen on törmännyt pessaariin vain elokuvissa tai kirjallisuudessa, jos ollenkaan. Se ei taatusti ole ensimmäinen ehkäisykeino, jota lähdetään miettimään.
Mainos

Moderni nainen on törmännyt pessaariin vain elokuvissa tai kirjallisuudessa, jos ollenkaan. Se ei taatusti ole ensimmäinen ehkäisykeino, jota lähdetään miettimään. Luotettavan ja edullisen hormoniehkäisyn tulo markkinoille painoi vanhanaikaisen kumikupin unohduksiin. Se on kuitenkin yksinkertainen, kestävä ja milloin vain käytettävissä oleva ehkäisymenetelmä.

Vaihtoehdot käyvät vähiin, jos hormonaalinen ehkäisy ja kierukka ei syystä tai toisesta käy. Kondomilla on hyvät puolensa, erityisesti tautisuojauksen kannalta, mutta kaikki eivät pidä siitä. Niinkin voi käydä, ettei naisen kumppani suostu käyttämään kondomia.

Merkittävä vaihtoehto köyhillä alueilla?

Erityisesti kehitysmaissa naiset kaipaavat hormonitonta ja halpaa ehkäisymenetelmää, jota voi käyttää hienovaraisesti kumppanin tietämättä. Tutkimuksen mukaan lähes neljännes kehitysmaiden naisista ei käytä ehkäisyä vaikka haluaisivat, koska eivät ole löytäneet itselleen sopivaa menetelmää. Useissa maissa toivotaan nykyään pienempiä perheitä, mutta moni nainen ei edelleenkään voi päättää itselleen sopivaa lapsilukua.

Pessaari päivitettiin tähän päivään

Seattlelainen voittoa tavoittelematon organisaatio PATH on kehittänyt pessaarin modernin version, Cayan. Se on ulkonäöltään lelumainen, minkä on tarkoitus hälventää kapistuksen antiikkista leimaa. Kehitystyössä parannettiin myös pessaarin mukavuutta ja käytettävyyttä. Nykymalli sopii lähes kaikille, kun vanhanmallisia pessaareja oli saatavilla yhdeksässä eri koossa. Niiden sovittaminen oli oma ongelmansa.

Nykypessaari on valmistettu silikonista, mikä sopii myös lateksiallergikoille. Pessaarin käyttäjäryhmä lienee tulevaisuudessakin pieni, mutta kenties kasvussa. Yhä useammat naiset ovat nimittäin alkaneet miettiä vaihtoehtoa hormoniehkäisyn tilalle.

Caya on ollut saatavilla Euroopassa vuodesta 2013 lähtien. Suomesta pessaareja ei tällä hetkellä saa, mutta niitä voi helposti tilata ulkomaisesta apteekista ilman lääkemääräystä. Pessaarin kanssa käytetään aina myös siittiöitä tuhoavaa ainetta.

Kuva: Valmistajan internet-sivut

Lähteet:

The Atlantic

Tohtori.fi

Julkaistu: 13.9.2015