Terve.fi

Vatsan bakteerikanta voi olla syynä masennukseen

Vatsan bakteerikanta voi olla syynä masennukseen
Vatsan toiminta vaikuttaa myös mieleen, paljastaa tuore hiirillä tehty tutkimus. Sen mukaan vatsan bakteeristo on vastuussa stressihormonin erityksestä.
Julkaistu: 30.7.2015

Vatsan toiminnan tiedetään vaikuttavan vatsan ulkopuolella. Aiempaa tietoa vahvistaa Nature Communicationissa julkaistu tutkimus, jonka mukaan vatsan bakteereilla voi olla suuri rooli ahdistuksen ja masennuksen synnyssä.

IFLSciencen mukaan McMaster Universityn tutkijat halusivat tietää, kuinka vatsan bakteerikanta vaikutti stressille altistuneihin hiiriin. Tämä toteutettiin erottamalla pentuhiiret vanhemmistaan päivittäin kolmen tunnin ajaksi 18 päivän ajan.

Hiirillä oli erilaisia vatsan bakteerikannan muutoksia: yhdellä hiirijoukolla ei ollut lähtökohtaisesti ollenkaan bakteereja geneettisen muuntelun ja steriilin kasvuympäristön vuoksi, kun taas yksi ryhmä koostui tavallisista hiiristä. Kolmas joukko oli kontrolliryhmä, joita ei oltu erotettu vanhemmistaan.

Aluksi tavallisten hiirten ero vanhemmistaan sai hiiret erittämään poikkeukselliset määrät suolistossa syntyvää stressihormoni kortikosteronia. Kyseiset hiiret ahdistuivat tai masentuivat. Bakteerittomien yksilöiden käytöksessä sen sijaan ei huomattu poikkeavuuksia. 

Seuraavaksi bakteerittomat hiiret altistettiin stressaantuneiden lajitoveriensa bakteerikannalle. Parin viikon kuluttua nekin olivat masentuneita tai ahdistuneita joutuessaan eroon vanhemmistaan. Kontrolliryhmässä ei altistuksen jälkeen tapahtunut muutoksia, koska alkuperäistä stressin lähdettä ei ollut.

Tutkijoiden mukaan seuraava askel on tutkia ilmiötä ihmisillä. 

Lue lisää:

Kommentoi »