Terve.fi

Vatsassasi muhii suuri tuntematon

Vatsassasi muhii suuri tuntematon
Suolistobakteereista tiedetään vielä hyvin vähän, mutta niiden vaikutus terveyteemme näyttäisi olevan valtava. Ruokavalio ja antibiootit vaikuttavat suolistobakteereihin nopeasti.

Tiedämme suolistobakteereistamme suunnilleen yhtä vähän kuin Marsista tai syvän meren ekosysteemeistä. Ne vaikuttavat epäilemättä terveyteemme, mutta alamme vasta hieman ymmärtää, miten.

Ihmisellä on symbioottinen suhde mikrobeihinsa. Suolistossamme elää tuhansia eri bakteerilajeja, ja niiden soluja on meissä kymmenen kertaa enemmän kuin ihmissoluja.

Bakteerit ovat kulkeneet mukanamme koko ihmisen evoluution ajan.

Suoliston rauhanturvaajat estävät tulehdusta

Eri bakteerityypeillä lienee erilaisia tehtäviä suolistossa. Tutkijat ovat havainneet, että muutamat lajit ovat terveyden ylläpitämisessä erityisen tärkeitä. Monet näistä kuuluvat klostrideihin ja ne näyttävät estävän tulehdusta ja rauhoittavan immuunipuolustusta.

Esimerkiksi Crohnin tautia sairastavilta näyttää olevan vähissä ihan tietty tulehdusta ehkäisevä eli anti-inflammatorinen laji, Faecalibacterium prausnitzii.

Bakteerilajisto reagoi ympäristöön

Monet tutkijat uskovat, että nykyihmisen alttius erilaisille tulehdus- autoimmuuni- ja allergiasairauksille johtuu bakteerilajistomme muuttumisesta, mikä saa immuunipuolustuksen käymään ylikierroksilla.

Muutoksen takana ovat todennäköisesti antibiootit, yleinen antimikrobinen puhtausvillitys ja länsimainen runsaasti hiilihydraatteja ja rasvoja sisältävä ruokavalio.

Antibioottien lapsuudenaikaisen käytön ja astman, lihavuuden, tulehduksellisten suolistosairauksien ja paksusuolensyövän välillä on heikko, mutta merkitsevä korrelaatio.

Voi olla, että antibioottien käyttö vähentää suolistosta juuri niitä bakteereja, jotka säätelevät immuunijärjestelmän toimintaa.

Kuitujen syönti voi ruokkia suoliston hyviksiä

Stanfordin yliopiston tutkijoiden Justin ja Erica Sonnenburgin mukaan suolistoflooraamme on kohdannut massasukupuutto, koska käytämme niin paljon vatsassa ja suoliston alkupäässä sulavia prosessoituja ruokia ja antibiootteja. Suoliston loppuosan bakteerit nääntyvät kuitujen puutteessa.

Sonnenburgien neuvot voidaan tiivistää kahteen käskyyn: lakkaa steriloimasta ympäristöäsi kuin leikkaussalia ja syö hurjan paljon kuituja, jotka hajotetaan vasta suoliston loppupäässä.

Vielä ei ole tieteellisiä perusteita väittää, että bakteeristoa hoitamalla voisi parantaa kaikki nykyihmisen vaivat allergioista diabetekseen.

Suolistobakteeridieetistä saattaakin nousta uusi hype kauan ennen kuin voidaan näyttää toteen, miten esimerkiksi erittäin korkeakuituisen ruokavalion noudattaminen vaikuttaa bakteeristoon.

Mikrobien ymmärtämisessä on suuret mahdollisuudet

Näköalat ovat kuitenkin huimaavat, sillä yksittäiset tutkimukset suolistobakteerien vaikutuksista terveyteen ovat lupaavia.

Isot rahat ja valtavat terveysongelmat pyörivät muun muassa ylipaino-ongelman ympärillä. Tutkimuksissa on osoitettu ylipainon, insuliiniresistenssin ja huonojen veren rasva-arvojen korreloivan alhaisen suolistobakteerien diversiteetin kanssa.

Laihduttaminen kuitupitoisella ruokavaliolla ihmisillä lisäsi bakteerilajiston monimuotoisuutta ja vähensi joitakin lihavuuteen liittyviä oireita. Laihduttaminen on vaikeaa, ja vielä vaikeampaa on normaalipainon pitäminen rajun laihdutuksen jälkeen.

Kenties mikrobistoa muokkaamalla voidaan joku päivä saada aikaan pysyvämpiä laihdutustuloksia tai toimivia allergia- ja astmahoitoja.

Lähde:

Lue lisää:

Julkaistu: 15.5.2015
Kommentoi »