Terve.fi

Faktat haltuun: Ummetus

Faktat haltuun: Ummetus
Ummetus on yksi yleisimmistä ruuansulatuskanavaan liittyvistä oireista. Ummetuksesta puhutaan, kun ulostuskerrat vähenevät tai ulostaminen vaikeutuu.
29.6.2015

Ummetus on yksi yleisimmistä ruuansulatuskanavaan liittyvistä oireista. Ummetuksesta puhutaan, kun ulostuskerrat vähenevät tai ulostaminen vaikeutuu.

Normaalisti suoli tyhjenee 8—72 tunnissa. Jos ulostuskertojen määrä viikossa jää alle kahden, kyseessä on selkeä ummetus. Se on yleinen vaiva vanhuksilla, jotka liikkuvat vähän.

Myös lapsilla ummetus voi olla yleinen vaiva. Terveillä aikuisilla sitä esiintyy vähemmän.

Harventuneiden ulostamiskertojen lisäksi ummetukseen liittyy usein epämääräisiä vatsavaivoja kuten turvotusta ja kipuja.

Verenvuotoa peräsuolesta sekä peräaukon seudun kipua ulostamisen yhteydessä saattaa myös esiintyä. Lapsilla oireina saattaa olla tuhriminen sekä ulostamisen pelko.

Aiheuttaja

Elämäntavat vaikuttavat suuresti suolen toimintaan.

Terveillä aikuisilla kolme tärkeintä suolen toimintaa ylläpitävää tekijää ovat:

  1. Runsaskuituinen ravinto
  2. Riittävä nesteiden nauttiminen
  3. Liikunta

Yllä mainittujen tekijöiden puuttuminen aiheuttaa helposti ummetusta.

Monet lääkeaineet heikentävät suoliston toimintaa. Tällaisia lääkkeitä ovat muun muassa opiaatit, nesteenpoistolääkkeet eli diureetit, rautalääkitys, antikolinergiset lääkkeet sekä suolen toimintaa kiihdyttävät laksatiivit pidempiaikaisesti käytettyinä.

Ummetusta voivat aiheuttaa myös monet orgaaniset eli elimelliset tekijät, kuten suoliston kasvaimet, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä monet hermostolliset sairaudet, kuten Parkinsonin tauti, MS-tauti ja selkäydinvaurio.

Ummetusta voi olla myös anorektikoilla sekä masennuksesta kärsivillä.

Hoito

Aikuisilla äkillisesti alkaneen ummetuksen hoitoon voidaan käyttää suolen toimintaa kiihdyttäviä lääkkeitä lyhytaikaisesti.

Pidempiaikaisen ummetuksen hoidossa tärkeintä olisi vaikuttaa potilaan yleisiin elintapoihin lisäämällä liikuntaa sekä lisäämällä ruokavalioon kuituja ja nesteitä.

Pidempiaikaisen ummetuksen hoidossa käytetään lääkkeitä, jotka sitovat itseensä nesteitä suolessa ja täten lisäävät suolen sisältöä. Näitä lääkkeitä ovat laktuloosi, magnesiamaito ja bulklaksatiivit.

Pienoisperäruiske laukaisee hankalan ummetuksen, ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi lapsen vaikeutuneen ummetuksen hoitoon.

Kommentoi »