Terve.fi

Faktat haltuun: Rokotukset


Rokottaminen tarkoittaa elimistön tekemistä vastustuskykyiseksi taudinaiheuttajia vastaan tautia sairastamatta altistamalla henkilö heikennetyille taudinaiheuttajille.

Rokottaminen tarkoittaa elimistön tekemistä vastustuskykyiseksi taudinaiheuttajia vastaan tautia sairastamatta altistamalla henkilö heikennetyille taudinaiheuttajille.

Käytännössä rokottaminen toteutetaan altistamalla rokotettavat henkilöt heikennetyille tai tapetuille taudinaiheuttajille tai niiden osille, jolloin elimistön oma puolustusjärjestelmä oppii tuhoamaan taudinaiheuttajat ne kohdatessaan.

Rokotuksen avulla elimistö siis tutustuu viruksiin ja bakteereihin luonnollisella tavalla ilman vaaraa.

Yleensä rokote annetaan pistoksena, mutta joistain rokotteista on olemassa esimerkiksi nenäsumutteena tai suun kautta annettava muoto.

Rokotusohjelma

Aikuisten on uusittava kymmenen vuoden välein kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotus.

Lisäksi yli yksivuotias lapsi voi saada vesirokkorokotteen vanhempien kustannuksella.

Rotavirusrokote 

Suun kautta annettava rokote, joka aikaansaa lähes täydellisen suojan rotaviruksen aiheuttamia vaikeita ripulitauteja vastaan.

Nykyisin yleisessä rokotusohjelmassa käytettävä rotavirusrokote Rotateq annetaan 2, 3 ja 5 kuukauden iässä. Koko rokotussarja tulee antaa ennen 6 kuukauden ikää.

Pneumokokkirokote

Tällä hetkellä käytössä on Synflorix, joka suojaa kymmenen yleisimmän pneumokokkikannan lisäksi Haemophilus influenzae bakteerin aiheuttamilta välikorvatulehduksilta.

Tutkimusten perusteella Synflorix vähentää aivokalvontulehduksia ja verenmyrkytyksiä 90 prosenttia, vakavia keuhkokuumeita 20-30 prosenttia ja välikorvatulehduksia 10-30 prosenttia. Rokote annetaan 3, 5 ja 12 kuukauden iässä.

14-15-vuotiaana tulisi ottaa rokote kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan.

4-vuotiaana annetaan rokote kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää ja poliota vastaan.

14-18 kuukauden iässä ja 6-vuotiaana annetaan rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan MPR-rokote.

3 kuukauden, 5 kuukauden ja 12 kuukauden iässä on vuorossa rokote kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja Haemophilus influenzae tyyppi b:tä vastaan.

Riskiryhmien rokotukset

BCG Calmette -rokote

  • Antaa hyvän suojan tuberkuloosin vaikeita muotoja vastaan erityisesti lapsille.
  • Rokote annetaan Suomessa tuberkuloosin riskiryhmiin kuuluville lapsille yleensä jo synnytyssairaalassa.
  • Riskiryhmiin sisältyvät lapset, joiden lähipiiriin kuuluu tuberkuloositartunnan saanut tai jostain korkean tuberkuloosiesiintymisen alueelta (esim. Itä-Eurooppa ja Afrikka) kotoisin oleva henkilö.
  • Lue myös: Terve.fi – Tunnistatko tuberkuloosin?

Influenssarokote

  • Alkuvuoden aikana selvitetään todennäköisimmät seuraavan talven yleisimmin esiintyvät viruskannat. Niiden avulla valmistetaan kesän ja kevään aikana tehokas rokote, jolla saadaan suoja seuraavan talven influenssoja vastaan.
  • On hyvä muistaa, että influenssarokotus suojaa ainoastaan influenssaa, ei muita hengitystieinfektiota, vastaan.
  • Rokote annetaan maksutta kaikille riskiryhmiin kuuluville, muun muassa alle 3-vuotiaille lapsille.

Matkailijoiden rokotteet

Eri maissa ja mantereilla elävät erilaiset bakteeri ja viruskannat, riippuen mm. ilmastosta, elintarvikkeitten laadunvalvonnasta sekä yleisestä hygieniatasosta.

Ennen matkalle lähtöä on hyvä kääntyä oman lääkärin tai rokotteisiin perehtyneen asiantuntijan puoleen.

Julkaistu: 25.6.2015