Terveys

Kaikki nämä taudit on hävitetty Suomesta rokotteilla

Kansallisella rokotusohjelmalla meiltä on hävitetty isorokko, polio, tuhkarokko ja sikotauti, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.

16.6.2015 Terve.fi

Kansallisella rokotusohjelmalla meiltä on hävitetty isorokko, polio, tuhkarokko ja sikotauti, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.

Suomen kansallista rokotusohjelmaa on usein kehuttu yhdeksi maailman parhaista. Ohjelman avulla onkin saatu varsin hienoja tuloksia, sillä monet vaaralliset sairaudet ovat onnistuttu hävittämään meiltä täysin rokotteiden avulla.

Nämä taudit ovat hävitetty Suomesta kansallisella rokotusohjelmalla

  • isorokko
  • polio
  • tuhkarokko
  • sikotauti

Vihurirokosta ja Hib-taudista eli hemofilus-bakteerista on päästy myös lähes kokonaan eroon muutamia vuosittaisia tapauksia lukuun ottamatta.

Asenteet ovat muuttuneet lähivuosina

Viime vuosien aikana ihmisten asenteet rokotuksiin ovat kuitenkin muuttuneet ympäri maailmaa. Yhä useampi ihminen on syystä tai toisesta rokotteita vastaan ja jättää periaatteen syistä rokottamatta lapsensa.

Hanna Nohynek painottaa, että rokotteiden välttäminen on hyvin vaarallista koko kansakunnan terveydelle. Vakavat tartuntataudit pysyvät poissa Suomesta vain riittävän laajan rokotekattavuuden avulla.

— Jos rokotuskattavuus laskee alle tietyn kynnysrajan, taudit palaavat. On mielestäni hyvin lyhytnäköistä olla suojaamatta itseään tai lapsiaan rokotuksin näiltä taudeilta ja aiheuttaa turhaa kärsimystä, vammautumista ja joskus jopa kuolemia, kun hyvätehoisia, riittävän turvallisia rokotteita on saatavilla.

Rokotekattavuuden heikkenemisellä olisi ikäviä seurauksia

— Mitä korkeampi niin sanottu uusiutumisluku bakteerilla tai viruksella on, eli toisin sanottuna kuinka monta suojaamatonta yksilöä yksi tartunnan saanut yksilö voi edelleen tartuttaa, sitä nopeammin nämä taudit palaavat rokotuskattavuuden laskiessa. Korkein lukema on tuhkarokolla, noin 15—18.  Korkea uusiutumisluku on myös hinkuyskällä ja vesirokolla, Nohynek avaa.

Jos rokotuskattavuus laskisi alle 92—94 prosenttiin, alkaisi esiintyä epidemioita.

— Kun ihmiset sairastuvat, osa heistä saa jälkitauteja ja osa joutuu sairaalaan. Esimerkiksi Euroopassa vastikään jyllännyt tuhkarokko johti sairaalahoitoon 25 prosentilla sairastuneista, Nohynek varoittaa.

Tautien katoamiseen on vaikuttanut myös kohonnut kansanterveys

— Rokotusohjelman laajentumisen myötä väestön ravitsemus ja elinolosuhteet paranivat aikojen kuluessa, Nohynek kertoo.

Toisin sanoen useiden vaarallisten tautien katoamiseen on vaikuttanut osaltaan myös kansalaisten parempi terveystietämys, hygienia, ravitsemus ja yleinen terveys.

THL kohentaa rokotussuojaa yhdessä kuntien kanssa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteaa verkkosivuillaan, että rokotusohjelma toteutuu Suomessa hyvin, keskimäärin yli 90-prosenttisesti. Alueellista vaihtelua on kuitenkin selvästi.

Tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuuden tulee olla vähintään 95 prosenttia, sillä tauti tarttuu erittäin herkästi. Joissakin kunnissa, kouluissa tai päiväkodeissa rokotuskattavuus on saattanut laskea, niin että tuhkarokkoepidemian riski kasvaa jatkuvasti.

Alueellisten erojen vuoksi THL on tehnyt kuntavierailuja, jossa Rokotusohjelma-yksikön asiantuntijat tapaavat paikallista rokotuksista vastaavaa ja niitä toteuttavaa terveydenhuollon henkilöstöä.

Vierailujen avulla pyritään selvittämään syitä siihen, miksi rokotekattavuus on heikentynyt tietyissä kunnissa.

Uusi rokoterekisteri valvoo kattavuutta

THL on perustamassa Suomeen uutta rokoterekisteriä, jolla rokotekattavuuden toteutumista voidaan seurata jatkossa tarkemmin. Rokotustiedot kerätään suoraan potilastietojärjestelmistä.

Alussa rekisteri kattaa julkisessa terveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa annetut rokotukset. Tulevina vuosina rokotusrekisteriin saadaan mukaan myös yksityisen puolen rokotustiedot.

— Väestön hyvä rokotussuoja on meidän kaikkien yhteinen etu. Rokottaminen säästää meidät taudeilta ja niiden aiheuttamilta kustannuksilta, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiivistää THL:n verkkosivujen artikkelissa.

Lähteet:

THL – THL kohentaa rokotussuojaa

THL – Rokotusrekisteri

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi