Moni aikuinen ei tiedä mitä rokotuksia on saanut, ja usein rokottaminen muistetaan vain matkailun tai esimerkiksi hoitoon joutumisen yhteydessä.
Väestön terveyden ja ennaltaehkäisyn kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että myös aikuisväestö pitäisi huolen rokotussuojansa kattavuudesta. Jokaisella olisi hyvä olla henkilökohtainen rokotuskortti, johon on merkitty annettu rokotussuoja.
Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksuttomia.
Rokotusohjelman mukaan jäykkäkouristus-kurkkumätärokote tulee tehostaa 10 vuoden välein. Jäykkäkouristuksen voi saada esimerkiksi maaperästä haavaumien kautta. Useinkaan aikuisväestöllä ei ole tietoa milloin edellinen tehoste on annettu. Tällöin tehosteen voi rokottaa ja tässä yhteydessä merkitä rokotuskorttiin rokotuspäivämäärä.
Kolmoisrokote, eli rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan on isolle osalle väestöä annettu lapsuusiässä ja sitä ei tarvitse tehostaa, mikäli kahden rokotteen sarja on saatettu loppuun. Jos sarja on jäänyt kesken tai on kokonaan rokottamatta, olisi hyvä täydentää rokotussuoja.
Lue tästä lisää rokkotaudeista
Riskiryhmien rokotteet
Influenssa on mainettaan vakavampi tauti, joka aiheuttaa paitsi kustannuksia sairauspoissaolojen ja sairaalahoitojaksojen muodossa, myös jopa henkeä uhkaavan taudinkuvan valmiiksi sairaalle henkilölle.
Influenssarokotetta suositellaan henkilöille, joilla on jokin vakavalle infektiolle altistava sairaus tai tila. Tällaisia ovat esimerkiksi keuhkoahtaumatauti, astma, sydämen vajaatoiminta, yli 65 vuoden ikä ja raskaus.
Rokottamista influenssavirusta vastaan suositellaan myös riskiryhmäläisen lähiomaiselle. Rokote on näille ryhmille ilmainen.
Myös muille rokotetta suositellaan herkästi ja reseptin rokotetta varten saa terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta.
Rokottamalla influenssaa vastaan saa samalla suojan myös edelleen tavattavaa sikainfluenssaa vastaan.
Hepatiitti-rokotteita suositellaan matkailijoille, terveydenhuollon ammattihenkilöille ja suonensisäisiä huumeita käyttäville sekä heidän omaisilleen.
B-hepatiitin voi saada verikontaktissa tai sukupuoliyhteydessä, A-hepatiitin näiden lisäksi myös ruoan välityksellä.
Hepatiittirokotteista on kokemusta noin 15 vuoden ajalta ja näyttäisi että suoja hepatiitteja vastaan säilyy ainakin sen ajan. Todennäköisesti niitä ei tarvitse tehostaa.
Punkkien välittämää puutiaisaivokuumetta (TBE) vastaan voidaan rokottaa riskialueilla liikkuvat henkilöt.
Veloituksetta rokotus annetaan toistaiseksi vain ahvenanmaalaisille. Puutiaisaivokuumeen levinneisyyttä seurataan, ja tilanteen voi tarkistaa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) sivuilta.
Jos liikkuu lumettomana aikana runsaasti maastossa riskialueilla, kannattaa rokottamista harkita.
Rokotukset matkailijalle
Matkalle lähteminen herättää ihmiset usein miettimään rokotesuojaansa. Tässä yhteydessä on hyvä tarkistaa myös perusrokotesuojan kattavuus ja täydentää sitä tarvittaessa.
Eksoottisiin kohteisiin matkaa suunnitellessa kannattaa jo hyvissä ajoin selvittää mitä rokotuksia kohteeseen suositellaan. Joihinkin maihin voi olla jopa vaatimuksena tietyt rokotteet.
Asianmukaista tietoa maakohtaisista rokotesuosituksista saa esimerkiksi THL:n sivuilta tai terveyskeskuksista.
- Katso myös Matkailijan rokotukset
Asiaa rokotuksista
- Jokaisella tulisi olla henkilökohtainen rokotuskortti
- Perusrokotesarjan ajantasaisuudesta on hyvä huolehtia
- Jäykkäkouristusrokote tulee tehostaa 10 vuoden välein
- Influenssarokote kannattaa ottaa joka vuosi
- Rokotusten tarve kannattaa tarkistaa jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.
- Reseptit matkailijoiden rokotuksiin saa terveyskeskuksista, joissa voi käydä myös pistättämässä rokotteen.