Terve.fi

Lääkärin resepti lomalle valmistautumiseen

Lääkärin resepti lomalle valmistautumiseen

Lomalla tulisi pystyä lepäämään ja vain olemaan, koska kiire ja henkinen paine työelämässä ovat selkeästi lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Välillä tuntuu, että edes lomalla olo ei riitä työstä palautumiseen.
Mainos

Myös työyhteisöjen toimintaympäristö on muuttunut kiihtyvällä vauhdilla, ja jatkuviin muutoksiin sopeutuminen ja uuden oppiminen vaativat työntekijöiltä erittäin hyvää sisäistä muuntautumiskykyä. Lisäksi tietotekniikka on avannut uusia mahdollisuuksia työn tekemiseen ja samalla se on tuonut kulttuurin, jossa me olemme aina ns. tavoitettavissa.

Jokainen työntekijä tarvitsee aina välillä lomaa, jolloin voi levätä. Usein loma-aika voi kuitenkin muuttua kiireiseksi suorittamiseksi, koska lomailuun ladataan liikaa ennakkopaineita tai odotuksia. Lomalle ei koskaan kannattaisi tehdä mitään "mitä pitää tehdä” -listaa.

Stressiä lomasta

Aina kannattaa muistaa, että “huippuloman” suunnittelusta voi myös stressaantua. Tämän vuoksi kannattaa aina pitää lomasuunnitelmat realistisina. Esimerkiksi loma-automatkailussa päivittäiset ajomatkat eivät saisi olla liian pitkiä, sillä kukaan ei jaksa istua autossa tuntikaupalla hermostumatta.

Lomailusta perheen ja kavereiden kanssa on hyvä muistaa, että jokaisessa perheessä on usein ns. jokakesäisiä traditioita, kuten klassinen suomalainen mökkijuhannus. Lasten kasvaessa heidän innostus mökkeilyyn voi laimeta vuosien saatossa, joten on hyvä kysyä myös heidän mielipiteitään lomasta ja sen vietosta. Traditioita voi aina muuttaa ja luoda uusia perinteitä.

Lomalla pitää myös tehdä asioita, joita itse haluaa tehdä. Esimerkiksi perheloman pitää sisältää asioita, joista kaikki perheenjäsenet nauttivat. Eripura perheen sisällä voi aiheuttaa stressiä, ahdistusta ja pahaa mieltä. Erityisen tärkeää on kertoa etukäteen muille perheenjäsenille omat pakolliset sovitut menot, jos sellaisia on tiedossa, etteivät nämä aiheuta mitään ikäviä yllätyksiä muille. Muista välttää maanteillä ruuhka-aikoja, jos se vain on mahdollista.

Lomalla pitäisi pyrkiä lepäämään ja lataamaan akkuja. Lomalla pitäisi jättää aikaa myös sille, että ei tee mitään. Yleensä ihmiset noudattavat lomalla erilaista rytmiä kuin arjessa, ja siihenkin kannattaa valmistautua ajoissa henkisesti.

Unirytmi kuntoon

Totutusta työrytmistä tasaantuminen voi ottaa muutaman päivän, ja nukkumisrytmi alkaa muuttua biologisen kellon mukaiseksi. Lomalaisen tulisi nukkua niin paljon, että aamulla ylös noustessa tuntee vointinsa virkeäksi.

Yleisesti ottaen viimeisten vuosikymmenien aikana Suomessa työikäisten nukkumisen määrä on selkeästi vähentynyt. Keskimäärin tämä muutos on ollut noin ½ – 1 tuntia yössä. Jos kiireistä arkea viettäessä ei kerkeä nukkua riittävästi, lomalla ainakin kannattaa nukkua.

Työterveyslaitos on tutkinut korkeakoulututkinnon suorittaneiden unettomuuden syitä, ja tutkimuksen mukaan kolme suurinta syytä unihäiriöille ovat työssä koettu stressi, muu stressi vapaa-ajalla ja ajan puute yleensä.

Levon lisäksi lomalla kannattaa harrastaa säännöllisesti liikuntaa. Useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että fyysinen liikunta parantaa unen laatua, vähentää stressiä ja liikunnalla on positiivinen vaikutus yleiseen fyysiseen terveyteen. Hyvä fyysinen kunto myös vähentää selkeästi sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Loma on levon ja palautumisen aikaa, tee lomalla asioita joista nautit.

Vinkkejä lomalle jäävälle

  • Muista, että ennen lomaa et välttämättä ehdi saada kaikkia töitä valmiiksi.
  • Valitse, mitkä työt teet valmiiksi ennen lomalle jäämistä. Työelämä jatkuu loman jälkeenkin.
  • Tee lista niistä töistä, jotka jäävät kesken. Kirjaa ylös 1–2 asiaa, joihin tartut heti lomalta palattuasi.
  • Mieti, mitä lomalta haluat. Leppoisasti suunniteltu lomaohjelma ei stressaa.
  • Jos työasiat tulevat loman alkupäivinä mieleen, kirjaa ajatukset ylös ja jatka lomailua.
  • Pyri noudattamaan lomalla mahdollisimman säännöllistä unirytmiä. Liiallinen alkoholin käyttö ja ylensyöminen heikentävät unenlaatua monenlaisia arvioita asiasta.

Lue myös

Onnistuneen loman ABC

Vietä loma ilman suunnitelmia

Loma loppui, ahdistaako töihin paluu

Julkaistu: 9.6.2015