Terve.fi

Onnistuneen loman ABC

Onnistuneen loman ABC

Mitä hyvä loma tarkoittaa sinulle? Milloin lomasi on onnistunut? Usein loma eletään ja nautitaan läpi.
Teksti Tiina Pikkarainen
Mainos

Mitä hyvä loma tarkoittaa sinulle? Milloin lomasi on onnistunut? Usein loma eletään ja nautitaan läpi. Sille myös asetetaan tavoitteita ja odotuksia, tiedostamatta. Mitä jos sen saman tekisi tänä vuonna tietoisesti? Siinä auttaa rento mieli sekä tietoisesti määritellyt tavoitteet ja toiveet.

Ennen lomaa on hyvä miettiä, mitkä ovat onnistuneen loman kriteereitä juuri sinulle. Se voi tarkoittaa yhdelle lepoa. Toinen puolestaan kaipaa toimintaa.

Jos lomaa viettää läheisten kanssa, voi olla hyvä selvittää myös heidän kanssaan, mitä he lomaltaan kaipaavat. Tämän avulla lomalla saa aidosti keskittyä siihen, mikä lataa akkuja.

Rentoudu!

Loman tärkeintä antia on rento ja avoin mieli. Miten se onnistuu, jos mielessä pyörii edellisen viikon työasiat tai tulevan kauden suunnitelmat? Mielemme toimii niin, että mitä enemmän yrittää sitä laimentaa, sitä kovemmin se huutaa. Tärkeintä olisi hyväksyä ajatuksemme, liittyi ne töihin tai muihin askareisiin ja antaa niiden loman ensimmäisellä viikolla pulpahdella mieleen ja haihtua sitten omia aikojaan.

Voit kokeilla myös kirjoittaa ajatuksenvirtaa ulos viimeisen työpäivän päätteeksi. Tällöin saat asioita pois aktiivisesta mielestä pyörimästä ja syntyy tilaa uusille ajatuksille ja rennolle mielelle.

Määrittele!

Määrittele, mitä onnistunut loma merkitsee sinulle. Voit aloittaa vastaamalla seuraaviin kysymyksiin. Voit myös ryhtyä luovaksi ja vastata kysymyksiin kuvina.

  1. Mikä tuottaa iloa arjessa? Se sama tuottaa sitä myös lomalla.
  2. Rentoudutko sohvalla vai jumpassa? Valitse sen mukaan oleskelua tai toimintaa.
  3. Saatko uusia ajatuksia matkoilla vai kotona rauhassa? Myös kotiseudulta voi löytää uusia paikkoja.
  4. Mistä haluat irtaantua ja mikä siinä auttaisi?

Lähde: Huippukuntoon.fi (nykyinen Kauneus & Terveys)

Julkaistu: 29.7.2013