Terve.fi

Kihti: Kihtipotilailla vähemmän Alzheimerin tautia

Kihti: Kihtipotilailla vähemmän Alzheimerin tautia
Kihti on yleinen niveltauti, joka iskee yllättäen usein ison varpaan tyviniveleen. Varvas on punoittava, turvonnut ja erittäin kivulias. Vaiva on piinallinen ja hoitamattomana toistuva. Mutta ei niin pahaa, jottei jotain hyvääkin. Tuore laaja tutkimus nimittäin osoittaa, että kihtiä sairastavilla on muita pienempi riski sairastua Alzheimerin tautiin. Lue lisää.
Julkaistu: 18.4.2015

Kihti on yleinen niveltauti, joka iskee yllättäen usein ison varpaan tyviniveleen. Varvas on punoittava, turvonnut ja erittäin kivulias. Vaiva on piinallinen ja hoitamattomana toistuva. Mutta ei niin pahaa, jottei jotain hyvääkin. Tuore laaja tutkimus nimittäin osoittaa, että kihtiä sairastavilla on muita pienempi riski sairastua Alzheimerin tautiin.

Tutkimus perustui Ison Britannian alueelta kerättyihin potilastietoihin vajaan kymmenen vuoden ajalta. Kihtidiagnoosin oli saanut lähes 60000 ihmistä. Verrokkiryhmänä oli yli 200000 muuta potilasta. Seurannan aikana todettu Alzheimerin tauti oli kihtipotilailla noin neljänneksen harvinaisempi kuin verrokeilla. Ero säilyi vaikka laskelmissa otettiin huomioon mahdolliset sekoittavat tekijät kuten taudit, lääkitys, lihavuus tai elintavat. Tulos sai lisää uskottavuutta, kun tutkittiin vielä muita niveltulehduksia sairastavia. Heillä Alzheimerin tauti oli yhtä yleinen kuin verrokkiryhmässä. Eli nimenomaan kihdissä jokin näytti suojaavan aivoja, ja pitävän muistin paremmin kunnossa.

Kihdissä useimmiten vereen liikaa kertynyt uraatti alkaa saostua niveleen teräviksi kiteiksi. Ei ihme, että nivel on kipeä. Uraateilla on kuitenkin osoitettu olevan myös antioksidanttivaikutusta, joka saattaa tarjota selityksen kihdin ja Alzheimerin käänteiseen yhteyteen. Eläinkokeissa uraattien onkin todettu suojaavan aivoja mm. Parkinsonin taudin kaltaiselta tilalta. Ainakin yksi aiempi tutkimus on myös ihmisillä todennut korkeiden uraattiarvojen olevan yhteydessä alentuneeseen dementiariskiin ja pitävän aivotoiminnat paremmassa kunnossa myöhemmällä iällä.

Ehkei kihtiä kuitenkaan kannata varta vasten hankkia ryyppäämällä ja syömällä kihdille altistavaa ravintoa. On se sen verran kelju tauti. Ja joidenkin tutkimusten mukaan se lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Valitse siinä sitten.

Lue lisää:

1 kommentti