Treeni ja ravinto

Tutkimus: Maitotuotteiden ja lihan karsiminen ruokavaliosta pienentää sydän- ja verisuonitautiriskiä

Runsaasti kalaa, hedelmiä ja vihanneksia, mutta vain vähän maitotuotteita ja lihaa sisältävä ruokavalio voi pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kertoo hollantilaistutkimus.

13.4.2015 Terve.fi

Runsaasti kalaa, hedelmiä ja vihanneksia, mutta vain vähän maitotuotteita ja lihaa sisältävä ruokavalio voi pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kertoo hollantilaistutkimus.

Ruokavalio hillitsee kehon omia riskitekijöitä

Riskin pienentyminen perustuu siihen, että terveellinen ruokavalio hillitsee endoteelin toimintahäiriötä eli valtimoiden tukkeutumista sekä matala-asteista tulehdusta. Näiden hillitseminen puolestaan hidastaa sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.

– Tutkimuksemme osoittaa ensimmäisenä, että terveellinen ruokavalio edistää sellaisia kehon toimintoja, jotka taistelevat sydän- ja verisuonitauteja vastaan. Vaikutukset voivat olla jopa voimakkaampia niillä, jotka jo kärsivät diabeteksesta tai sydän- ja verisuonitaudeista, tutkija Ronald M. A. Henry kertoo.

Endoteelin toimintahäiriö ja matala-asteinen tulehdus ovat merkittäviä tekijöitä sydän- ja verisuonitautien syntymisessä. Ruokavalion muokkaaminen voi tutkijoiden mukaan estää sydän- ja verisuonitautien syntymisen.

Vältä maitotuotteita, suosi kalaa ja kasviksia

Maito- ja lihatuotteiden karsimisen tuomien etujen lisäksi tutkijat havaitsivat, että myös alkoholin käytön pitäminen kohtuudessa edisti endoteelin toimintaa. Toimintamekanismit eivät kuitenkaan olleet tutkijatiimille selkeitä.

Lisätietoja saadakseen tutkijat järjestivät pitkän aikavälin tutkimuksen, jossa he selvittivät tutkittavien ruoan kulutusta. Tutkimukseen osallistui 557 noin 60-vuotiasta henkilöä, joilla kaikilla oli lisääntynyt sydän- ja verisuonitautien riski. Kysely toistettiin seitsemän vuoden kuluttua.

Kalaa ja tuoreita kasviksia paljon syövillä ja toisaalta runsasrasvaisia maitotuotteita välttävillä oli vähemmän endoteelin toimintahäiriöitä.

Niin ikään tuoreiden hedelmien, viinin ja siipikarjan runsas syöminen sekä toisaalta runsasrasvaisten maitotuotteiden välttäminen vähensivät matala-asteista tulehdusta.

Lähteet:

Scientific American

Journal of Nutrition

Lue myös:

Ruokavalion vaihtaminen terveellisemmäksi pienentää sydänriskejä

Terveellinen ruokavalio auttaa sydänsairaita

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi