Terve.fi

Kevytlimsa ei takaa lyhyttä vyötä

Kevytlimsa ei takaa lyhyttä vyötä
Sokeri lihottaa. Siispä juon vain keinotekoisesti makeutettuja kevytjuomia, jotta pysyn hoikkana. Tuntuu järkeenkäyvältä, mutta tuore tutkimus panee epäilemään. Sen mukaan vyötärön ympärys kasvaa sitä enemmän mitä säännöllisemmin kevytlimsoja juo. Lue lisää.
Julkaistu: 5.4.2015

Sokeri lihottaa. Siispä juon vain keinotekoisesti makeutettuja kevytjuomia, jotta pysyn hoikkana. Tuntuu järkeenkäyvältä, mutta tuore tutkimus panee epäilemään. Sen mukaan vyötärön ympärys kasvaa sitä enemmän mitä säännöllisemmin kevytlimsoja juo.

Teksasissa seurattiin vuosia joukkoa ikäihmisiä. Määrävälein heiltä mitattiin vyötärön ympärys ja selvitetiin kevytjuomien käyttö. Vajaan kymmenen vuoden jälkeen tehdyn yhteenvedon mukaan päivittäin kevytjuomia nauttineiden vyötärömitta oli kasvanut 8 cm. Sen sijaan kevytjuomia karttaneiden vyömitta oli kasvanut vain 2 cm. Siis nelinkertainen ero. Tölkki silloin tällöin juotuna toi lisää siltä väliltä, 4,5 cm.

Tutkimuksen kriitikot selittävät, että lihovat ihmiset juovat kevytlimsoja pysäyttääkseen lihomisen. Tai sitten käyttävät kalorittomia juomia verukkeena voidakseen syödä enemmän.

Mutta saattaa olla, että keinotekoisilla makeutusaineilla on suoria yllättäviä vaikutuksia, jotka voivat olla yhteydessä lihomiseen. Sitä pohtii myös tuore Time-lehti. Sokeri nimittäin antaa aivoille viestin kaloreita sisältävästä ravinnosta, kylläisyyden tunteen ja ohjaa aineenvaihduntaa käsittelemään energiaa oikein. Keinomakeus harhauttaa ja jättää sokerinhimon ja tarpeen syödä lisää. Ainakin koe-eläintutkimuksissa on keinomakeutuksen suoraan osoitettu lihottavan. Suoliston mikrobistolla on tärkeä rooli lihomisessa ja siihen vaikuttavat sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet eri tavoin. Tämäkin voi tuoda lisäuskottavuutta ajatukselle, että makeutusaineilla saattaa olla lihottava vaikutus. Ihmisilläkin on todettu, että kevytjuomien säännöllinen käyttö lisää sokeritaudin ja sydäntautien riskiä eli lihavuuteen liittyviä ongelmia.

Miettiä pitää, kannattaako elimistöä huijata keinomakealla vai tyytyä aitoon sokerittomaan – veteen.

Lue lisää:

1 kommentti