Kuka haluaa kituuttaa nälkäisenä vähärasvaisella ja vähäkalorisella ruokavaliolla, kun hiilihydraatteja välttämällä ja rasvaa suosimalla laihtuu vähintään yhtä hyvin, eikä tarvitse edes kärsiä nälkää?
Kuulostaa houkuttelevalta, mutta totuus on monimutkaisempi. Pekoni ja pihvi eivät edelleenkään ole terveysruokaa.
Kolesteroli ei ole koko totuus
Jos ruokavaliosta karsii hiilihydraatteja, kannattaa miettiä, millä ne korvaa. Lisäämällä punaisen lihan ja eläinrasvan syöntiä saattaa nimittäin joutua ojasta allikkoon. Kyse on paljon muustakin kuin kolesterolista.
Proteiinin lähteellä on merkitystä
Eläinproteiinin liika nauttiminen lisää ainakin sydäntautien ja diabeteksen riskiä. Runsas punaisen lihan syönti altistaa suolistosyöville.
Suomalaiset syövät noin puolitoista kiloa lihaa viikossa. Se on kolme kertaa enemmän kuin Ravitsemusneuvottelukunnan ja Syöpäjärjestöjen suositus.
Lue lisää ravitsemussuosituksista
Ruuan tuotantoon liittyy myös eettisiä ja ekologisia kysymyksiä. Esimerkiksi lihan ja juuston tuottamisen hiilijalanjälki on moninkertainen kasvisperäisen ruuan tuottamiseen verrattuna.
Säästä pihvi juhlapöytään
Toisille sopii hiiilihydraattien ja toisille rasvan rajoittaminen. Sopivan ruokavalion löytää kokeilemalla ja seuraamalla kolesteroliarvojaan.
Terveellisin ruokavalio lienee kasvispainotteinen ja täysjyväviljaa sisältävä. Siinä on vain vähän eläinperäistä proteiinia, haitallisia rasvoja ja pitkälle prosessoituja tai puhdistettuja hiilihydraatteja.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että syödään hyvin vähän punaista lihaa, mutta runsaasti kasviksia, hedelmiä, palkokasveja ja soijatuotteita. Hiilihydraattien lähteenä on kokojyvävilja.
Rasvojen lähteenä tulisi pääasiallisesti olla kasvirasvat ja kala.
Sekä vähähiilihydraattisen että vähärasvaisen ruokavalion puolestapuhujat ovat yksimielisiä yhdestä seikasta: pitkälle prosessoidut ruuat, puhdistetut hiilihydraatit ja transrasvat kannattaa minimoida ruokavaliosta.
Lähteet:
Lue lisää