Terve.fi

Jaatko liikaa lapsestasi sosiaalisessa mediassa? Raja voi olla vaikea määrittää

Jaatko liikaa lapsestasi sosiaalisessa mediassa? Raja voi olla vaikea määrittää
Vanhemmat jakavat nykyään paljon asioita lapsestaan sosiaalisessa mediassa saadakseen muilta vanhemmilta neuvoja ja löytääkseen vertaistukea. Voi kuitenkin olla vaikea määrittää, milloin lapsesta jakaa liikaa internetissä.
Julkaistu 23.3.2015

Jotkut sosiaalisen median suurimmista tähdistä eivät ole edes riittävän vanhoja twiittaamaan. Facebook ja Twitter täyttyvät kuvista, joissa esiintyvät taaperot kylvyssä, huutamassa kurkku suorana tai tanssimassa popmusiikin tahtiin.

Yhdysvaltalaisen Michiganin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, ettei ilmiö ole ainakaan laantumassa. Tutkimuksen mukaan yli puolet äideistä ja yksi kolmasosa isistä keskustelee lastensa terveydestä ja vanhemmuudesta sosiaalisessa mediassa. Lähes kolme neljäsosaa vanhemmista on sitä mieltä, että sosiaalinen media auttaa heitä tuntemaan itsensä vähemmän yksinäisiksi. Tutkimuksesta uutisoi Science Daily.

Lapsen digitaalinen identiteetti

Onko kuitenkin olemassa raja, jonka ylitettyään vanhemmat jakavat jo liikaa lapsistaan sosiaalisessa mediassa? Kun lapsi on itse riittävän vanha käyttämään sosiaalista mediaa, hänellä saattaa olla jo hänen vanhempiensa luoma digitaalinen identiteetti.

– Vanhemmuuden ilojen ja haasteiden jakamisesta sosiaalisessa mediassa on tullut normi, joten halusimme ottaa selvää, mitä hyviä ja huonoja puolia sillä on, selittää lasten terveyteen erikoistunut tutkija Sarah J. Clark.

Neuvoja muilta vanhemmilta

Tutkimuksen mukaan alle listatut aiheet ovat niitä, joista vanhemmat jakavat eniten neuvoja sosiaalisessa mediassa. Suluissa oleva luku kertoo, kuinka moni vanhempi keskustelee kyseisestä aiheesta netissä.

  • Lasten nukuttaminen (28 %).
  • Ravinto ja ruokailuvinkit (26 %).
  • Kuri (19 %)
  • Päiväkoti- tai esikouluasiat (17 %).
  • Käyttäytymisongelmat (13 %).

Lähes 70 prosenttia vanhemmista kertoi käyttävänsä sosiaalista mediaa saadakseen neuvoja kokeneemmilta vanhemmilta, ja 62 prosenttia heistä sanoi, että sosiaalisessa mediassa lapsista keskustelu auttoi heitä huolehtimaan vähemmän.

Nolostuuko lapsi?

Vanhemmat kuitenkin tunnistavat myös mahdolliset ongelmat lastensa asioiden jakamisessa. Lähes kaksi kolmasosaa heistä on huolissaan siitä, että joku saa selville yksityistä tietoa heidän lapsistaan tai jakaa heidän lastensa kuvia. Yli puolet vanhemmista oli huolissaan myös siitä, että lapsi saattaisi kasvaessaan nolostua hänestä jaetuista asioista.

– Nykyiset verkostot antavat vanhemmille keskustelumahdollisuuksia, joita ei ole ennen ollut. He voivat hankkia tietoja ja neuvoja sekä myös ylpeyden kasvavasta lapsestaan. Toisaalta raja hyväksyttävän ja liiallisen jakamisen välillä on vaikea määrittää. Vanhemmat saattavat jakaa lapsistaan tietoa, jonka lapsi kokee myöhemmin nolostuttavaksi tai liian henkilökohtaiseksi, eikä lapsi voi itse vaikuttaa tähän, Clark sanoo.

Lapsen yksityisyys etusijalle

Clark muistuttaa, että vanhemmat ovat vastuussa lastensa yksityisyydestä.

– Heidän on ajateltava tarkkaan, mitä ja kuinka paljon he voivat kertoa lapsestaan sosiaalisessa mediassa. On tärkeää, että vanhemmat voivat nauttia vertaistuesta, mutta heidän on myös suojeltava lapsensa yksityisyyttä nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää:

Kommentoi »