Terve.fi

Tiedätkö mikä on turvallisin synnytystapa?

Tiedätkö mikä on turvallisin synnytystapa?
Suomessa keisarileikkauksia tehdään melko vähän muihin Euroopan maihin verrattuna. Alatiesynnytys onkin lähes aina sekä äidille että lapselle turvallisin tapa synnyttää. Keisarileikkaus on iso operaatio, johon liittyy vakaviakin riskejä.
Julkaistu: 10.3.2015

Suomessa keisarileikkauksia tehdään melko vähän muihin Euroopan maihin verrattuna. Alatiesynnytys onkin lähes aina sekä äidille että lapselle turvallisin tapa synnyttää. Keisarileikkaus on iso operaatio, johon liittyy vakaviakin riskejä.

Kyproslaisista äideistä 40 % synnyttää lapsensa suunnitellusti keisarileikkauksella  eli sektiolla, mutta suomalaisäideistä leikkauspöydälle päätyy kiireellisetkin leikkaukset mukaan lukien vain 15 %. Eroja maiden välillä on vaikea selittää lääketieteellisin perustein.

Maltillisuus kannattaa, sillä Suomen ja muiden Pohjoismaiden äiti- ja lapsikuolleisuus ovat maailman alhaisimpia.

Sektio onkin yleisin naisille tehtävä iso leikkaus. Vaikka sen tarpeesta ollaan yksimielisiä monissa äidin ja lapsen henkeä uhkaavissa tilanteissa, paljon väittelyä käydään esimerkiksi sitä, pitäisikö perätilassa syntyvä lapsi leikata rutiininomaisesti.

Suomessa sadasta synnytyksestä yksi tehdään sektiolla äidin kovan synnytyspelon vuoksi.

Leikkaus on nopea, muttei riskitön

Suomessa keisarileikkauksen syyksi ei riitä pelkästään äidin toive, vaan leikkaukseen vaaditaan lääketieteellinen peruste. LT Nanneli Pallasmaan tuoreen väitöskirjan mukaan keisarileikkaus on iso operaatio, jossa on samat riskit kuin muissakin kirurgisissa toimenpiteissä.

Useammalla kuin joka neljännellä naisella ilmenee jonkinlainen leikkauskomplikaatio ja yhdellä kymmenestä naisesta komplikaatio on vakava. Tyypillisiä ongelmia ovat:

  • rajut verenvuodot, jotka johtavat kohdunpoistoon tai muihin uusintaleikkauksiin
  • infektiot
  • ongelmat anestesiassa
  • laskimotukokset

Synnytyskomplikaatiot ovat yleistyneet kehittyneissä maissa viime vuosikymmeninä. Tämä johtunee lisääntyneiden keisarileikkausten lisäksi äitien entistä korkeammasta synnytysiästä ja ylipainosta.

Matalin komplikaatioriski on alatiesynnytyksissä. Myös useimmille riskisynnyttäjille turvallisin tapa yrittää synnytystä on alakautta, vaikka otetaan huomioon kireellisesti tehtävien keisarileikkausten riskit.

Turvallisuuden lisäksi alatiesynnytyksellä on muitakin etuja. Synnytyksen aikainen puristus aktivoi lasta aloittamaan hengittämisen ja samalla lapsi saa tärkeitä suolistomikrobeja äidin synnytyskanavasta.

On näyttöä siitä, että astma, allerginen nuha ja atopia ovat yleisempiä keisarileikkauksella syntyneillä kuin alakautta syntyneillä lapsilla.

Tasa-arvo ei toteudu keisarileikkauksissa

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa tehdään vuosittain noin 18,5 miljoonaa keisarileikkausta. Järjestö on laskenut, että leikkausta tarvitaan äidin ja lapsen turvallisuuden vuoksi 5 – 15 prosentissa synnytyksistä.

Useissa länsimaissa leikkauksia tehdään enemmän kuin lääketieteellinen tarve edellyttää. Toisaalta monissa köyhissä maissa, kuten Nigeriassa, Etiopiassa, Intiassa ja Pakistanissa, naiset pääsevät keisarileikkaukseen harvemmin, kuin tarvitsisi.

Turhat keisarinleikkaukset lisäävät komplikaatioiden riskiä ja tulevat kalliiksi. Rahaa menee moninkertaisesti verrattuna siihen, paljonko tarvittaisiin niissä maissa, joissa leikkauksia ei pystytä tekemään tarpeeksi.

Lähteet:

Kommentoi »