Haaveiletko lapsesta? Tärppääminen ottaa oman aikansa, mutta on olemassa muutamia keinoja, jotka voivat nopeuttaa hedelmöittymistä. Hyvä perustieto asioista auttaa tässäkin asiassa. Tässä WebMD.com -sivuston vinkkejä, miten tulla nopeammin raskaaksi.
1. Ymmärrä kuukausittainen kiertosi
Laske kuukautiskiertosi päivät. Kierron ensimmäinen päivä, eli kuukautisten ensimmäinen päivä, käynnistää kierron alusta. Kehossasi käynnistyy hormonitoiminta, joka mahdollistaa hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kohtuun.
- Lue myös: Kuukautiset-tietopaketti
2. Ota selvää ovulaatiostasi
Useimpien naisten kuukautiskierto kestää 26 – 30 vuorokautta. Ovulaatio, eli munasolun irtoaminen, tapahtuu kierron keskivaiheilla, eli 11 – 21 päivää edellisten kuukautisten jälkeen. Samalla kohdunkaulasi koostumus muuttuu limaisemmaksi, mikä edesauttaa siittiöiden pääsyä munasolun luo.
3. Ajoita yhdynnät oikein
Tyttövauvoilla on syntyessään noin miljoona munasolua, mutta aikuisiällä niitä irtoaa noin 300 – 400 kappaletta ovulaatioiden aikana. Yleensä kuukausittain irtoaa vain yksi munasolu. Munasolu kulkeutuu munanjohdinta pitkin kohti kohtua. Munasolu elää vain 12 – 24 tuntia. Siittiösolut voivat selviytyä naisen sisällä 3 – 5 vuorokautta. Jos toivot hedelmöittymistä, ajoittakaa yhdyntöjä ovulaatioajan ympärille.
4. Laske hedelmälliset päivät
Yleensä nainen on hedelmällisimmillään ovulaation yhteydessä. Jos kuukautiskiertosi on 28 päivää, voit laskea ovulaation ajankohdaksi noin 14 vuorokautta ennen seuraavien kuukautisten alkua. Ovulaatioaikaan yhdyntöjä on hyvä olla joka toinen päivä. Voit myös käyttää ovulaatiolaskureita ovulaatioajankohtasi selvittämiseen. Ovulaatioajankohtaasi voit selvittää myös lämpösi mittaamalla tai hormonitoimintaa mittaavalla tikulla.
5. Ota selvää kiertosi loppuvaiheesta
Kohdun limakalvo paksuuntuu loppukuusta hedelmöittynyttä munasolua varten. Jos munasolu ei ole hedelmöittynyt, se tulee kierron lopulla ulos, mukanaan kohdun limakalvoa ja verta. Kuukautiset ovat alkaneet.
6. Päivitä elämäntapasi
Tarkista ruokavaliosi, mikäli toivot lasta. Terveelliset elämäntavat ja ruokavalio tukevat raskaaksi tulemista. Valitse hyviä rasvoja, kasviksia, proteiineja, täysjyvää ja kalsiumia sisältäviä tuotteita. Raskaaksi tulemista edesauttaa myös alkoholinkäytön lopettaminen, tupakoimattomuus ja liikunta.
7. Huolehdi painostasi
Ylipaino tai alipaino voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Joidenkin tutkimusten mukaan ylipainoisilla naisilla kestää noin kaksi kertaa kauemmin tulla raskaaksi, kuin normaalipainoisten naisten. Myös miesten ylipaino laskee hedelmöittymiskykyä, koska testosteronin määrä voi olla matalampi.
8. Huomioi ikäsi
Nainen on hedelmällisimmillään alle 30-vuotiaana. Jos olet alle 35-vuotias ja olet yrittänyt saada lasta vuoden ajan tuloksetta, olisi hyvä hakeutua lääkäriin. Jos olet yli 35-vuotias, voit ottaa yhteyttä lääkäriin jo puolen vuoden tuloksettoman yrittämisen jälkeen.
Lähde: WebMd.com
Lue lisää: