Treeni ja ravinto

Tuleeko syötyä liikaa? Näin pääset siitä eroon

Ahmiminen on syömishäiriö, jonka taustalla on usein jokin psykologinen ongelma. Ahmimisesta ja ylensyömisestäkin voi päästä eroon noudattamalla muutamia yksinkertaisia neuvoja.

2.3.2015 Terve.fi

Jos sinusta tuntuu, että ahmit usein liikaa ruokaa, meillä on sinulle hyviä uutisia – tästäkin huonosta tavasta voi päästä eroon. Noudattamalla näitä WebMD.comin vinkkejä voit oppia muodostamaan terveen suhteen ruokaan ja lopettamaan ylensyönnin.

Lue myös: Miksi syöminen tuntuu niin taivaalliselta? Tutkijat kertovat!

1. Älä ryhdy dieetille

Ahmiminen on saattanut lisätä painoasi, mutta kaloreiden tarkkailu tai tiettyjen ruokien kieltäminen itseltään saattavat itse asiassa vain pahentaa ylensyöntiongelmaa. Se voi johtaa ahmimisen noidankehään, josta on vaikea päästä irti.

Jos haluat laihtua, keskustele lääkärisi kanssa siitä, mikä keino sopisi sinulle parhaiten. Kun saat ammattilaisen apua ongelmaan, onnistut myös laihtumaan lopetettuasi ahmimisen.

2. Syö ateriat säännöllisesti

Älä jätä aterioita väliin, sillä nälkäisenä päädyt todennäköisemmin syömään liikaa. Nälkä saa sinut myös valitsemaan helpommin sellaisia ruokia, joissa on paljon rasvaa tai sokeria, mikä voi laukaista ahmimisen.

On tärkeää muistaa syödä aamiaista joka aamu. Kunnon aamupala auttaa pitämään nälän loitolla pitkään. Välipalatkin ovat hyvä tapa pitää nälkää loitolla, mutta muista valita välipalaksi terveellisiä ja ravitsevia vaihtoehtoja, kuten kasviksia ja proteiinipitoisia ruokia.

3. Piilota houkutukset

Älä pinoa jääkaappiin ruokia, joissa on paljon rasvaa tai sokeria. Vältä kaikkia sellaisia ruokia, jotka laukaisevat sinussa ahmimisreaktion.

Jos yrität päästä eroon tavastasi ylensyödä, kannattaa muutenkin pitää kotona vähän ruokaa. Monet tästä ongelmasta kärsivät ahmivat salassa ja yksin, joten siksi kotona kannattaa pitää vain sen verran ruokaa kuin tarvitsee lyhyellä aikavälillä. Tällä tavoin ulottuvillasi on vähemmän ahmittavaa.

4. Hae tukea

Tutkimusten mukaan suhtautuminen ruokaan tarttuu lähellä oleviin ihmisiin. Siksi on tärkeää viettää aikaa sellaisten ystävien ja perheenjäsenten kanssa, jotka syövät terveellisesti ja joilla on terve suhtautuminen ruokaan. Kannattaa välttää sellaisia ihmisiä, jotka kommentoivat syömistäsi tai painoasi negatiivisesti.

5. Etsi terveellisiä tapoja selvitä stressistä

Monet ihmiset ahmivat ruokaa, koska se lievittää stressiä – ainakin hetkellisesti. Stressiä voi olla vaikea välttää kokonaan, mutta ainakin voit oppia terveellisempiä tapoja selvitä siitä. Kokeile liikuntaa, meditaatiota tai vaikkapa ystävän kanssa keskustelua. Nämä keinot rauhoittavat ja auttavat estämään ylensyöntiä.

6. Hae ammattiapua

Syömishäiriöihin erikoistuneet psykologit, psykiatrit tai terapeutit voivat opettaa sinulle uusia keinoja suhtautua ruokaan ja syömiseen. Terapian avulla voit oppia näkemään ruoan energianlähteenä ja ravintona sen sijaan, että hakisit sillä lohtua. Myös tietyt lääkkeet (kuten mielialalääkkeet) ja vertaistuki auttavat.

Lähde: WebMD.com

Lue lisää:

Tunnesyöminen voi olla reaktio työstressiin

Säännöllinen syöminen on kaiken a ja o

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi