Terve.fi

Miksi syöminen tuntuu niin taivaalliselta? Tutkijat kertovat!

Miksi syöminen tuntuu niin taivaalliselta? Tutkijat kertovat!
Joulun lähestyessä monet nauttivat siitä, että saavat syödä normaalia enemmän herkullisia ruokia. Vatsa täynnä lohturuokaa saattaa usein tuntua aivan taivaalliselta ja monet pitävätkin syömistä kaikkein nautittavimpana asiana elämässään. Se, mistä tämä johtuu, on nyt herättänyt myös tiedemiesten mielenkiinnon.
Julkaistu 1.12.2010

Evoluution seurauksena ihmiselle on kehittynyt vaisto syödä paljon aina kun se on mahdollista. Näin valmistaudumme huonoihin aikoihin. Se on selviytymiskeino, mutta aiheutuu myös kilpailuasetelmasta, jossa haluamme voittaa ruoan muilta itsellemme.

Tutkijoiden mukaan aivomme palkitsevat meitä syömisestä vapauttamalla mielihyväkemikaaleja elimistöömme, samaan tapaan kuin huumeet ja alkoholi. Asiaa tutkineet tiedemiehet kutsuvat tätä ilmiötä kirjaimellisesti syömisen aiheuttamaksi kivun lievitykseksi.

- Aivojen mielihyväalueet saavat ihmisen nauttimaan syömisestä, sillä ellemme söisi emme selviäisi, totesi Vanderbiltin yliopiston molekyylifysiikan ja biofysiikan tohtori Roger Cone.

Nykypäivänä ongelmana tutkijoiden mukaan on rajattomien kalorimäärien saatavuus ja liikunnan huomattava väheneminen, mikä tekee ihmisistä lihavia. Vaikka runsas syöminen auttoi ihmisrotua selviämään huonoina aikoina, se ei ole hyödyllistä enää.

Ihmiskeho palkitsee suolaisten, sokeristen ja rasvaisten ruokien syömisestä vapauttamalla sisäisiä opioideja. Tänä vuonna Nature Neuroscience-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin näiden ruokien vaikuttavan aivoihin samaan tapaan kuin kokaiini ja heroiini.

Kehomme antaa luonnollisia vihjeitä siitä, milloin olemme kylläisiä. Eri asia on kuuntelemmeko kehoamme. Asiantuntijat kehottavatkin ihmisiä syömään niin, ettei kyseessä olisi heidän viimeinen ateriansa.

Tässä muita hyviä neuvoja ylensyömisen välttämiseksi:

  •  Syö heti kun tunnet nälän tunnetta. Älä odota niin kauan kunnes nälkä yltyy liialliseksi, sillä silloin syöt todennäköisemmin yli tarpeesi.
  •  Lopeta syöminen, kun olet sopivasti kylläinen.
  •  Kokeile seuraavaa harjoitusta: määrittele asteikolla 1 -10 (1= hyvin nälkäinen ja 10= erittäin kylläinen) kuinka nälkäinen olet. Pysähdy aterian aikana säännöllisesti ja mieti missä asteikon kohdalla olet juuri sillä hetkellä. Lopeta syöminen, kun olet saavuttanut mielestäsi numeron viisi.

Lähde: Cnn.com

Lue lisää:

Kommentoi »