Terve.fi

Paljon saunovat keski-ikäiset elävät pitempään

Paljon saunovat keski-ikäiset elävät pitempään
Sauna: Monta kertaa viikossa saunovat keski-ikäiset miehet saattavat elää muita pitempään, tuore suomalaistutkimus osoittaa. Etenkin sydänperäinen kuolleisuus on heillä vähäisempää. Lue lisää.
Julkaistu: 24.2.2015

Monta kertaa viikossa saunovat keski-ikäiset miehet saattavat elää muita pitempään, tuore suomalaistutkimus osoittaa. Etenkin sydänperäinen kuolleisuus on heillä vähäisempää.

Kuopion yliopiston tutkimuksen perusteella erot havaitaan verrattaessa 4–7 kertaa viikossa saunovia kerran viikossa saunoviin. Kahdenkymmenen vuoden seurannan aikana paljon saunovien riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin tai sydänperäiseen äkkikuolemaan oli noin puolet pienempi kuin kerran viikossa saunovien. Myös muista syistä johtuva kuolleisuus oli heillä vähäisempää.

Saunomiskertojen lisäksi myös lauteilla istuttu aika vaikutti kuolleisuuteen. Alhaisin kuolleisuus seurannan aikana oli miehillä, jotka saunoivat vähintään 19 minuutin pätkissä.

Tulokset eivät osoita, mistä vaikutukset tarkalleen johtuvat, mutta säännöllinen saunominen voi laskea verenpainetta ja mahdollisesti parantaa verisuonten sisäpintojen toimintaa. On silti mahdollista, että paljon saunovien keski-ikäisten miesten elintavat ovat myös joltain muulta osin terveellisempiä kuin kerran viikossa saunovien. Tässä tutkimuksessa vaikutusmekanismia ei voitu selvittää.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 2 300 kuopiolaista 42–60-vuotiasta miestä, joita seurattiin pisimmillään 21 vuoden ajan. Seurannan aikana kuoli runsaat 900 osallistujaa.

Lue lisää:

Kommentoi »