Terve.fi

Näin saunominen edistää terveyttä

Näin saunominen edistää terveyttä
Saunominen edistää terveyttä monella tavalla: se parantaa ihoa, rentouttaa lihaksia ja poistaa kehosta myrkkyjä. Saunassa käyminen rentouttaa ja auttaa keskittymään positiivisiin asioihin.
Julkaistu: 11.11.2014

Saunominen on useimmille suomalaisille jokaviikkoinen perinne. Saunassa puhdistutaan ja rentoudutaan, ja kunnon löylyjen jälkeen olo tuntuu mukavan raukealta.

Rentouttavan vapaa-ajan vieton lisäksi saunomisesta on hyötyä myös terveydelle: se rentouttaa lihaksia, poistaa kehosta kuona-aineita ja saa ihon hehkumaan.

Hehkuva iho

Saunomisen aikana ihon verenkierto lisääntyy, jolloin ihonalaiset kudokset ja ihon päällikerros saavat enemmän tärkeitä ravintoaineita. Tämä saa ihon laadun paranemaan vähitellen.

Vastoin yleistä luuloa runsaskaan saunominen ei kuivata ihoa, vaan päinvastoin parantaa ihon läpäisyestettä niin, ettei iho kuivu niin helposti kuin saunaa välttävän iho. Tiheästä saunomisesta on apua myös esimerkiksi psoriaasista kärsivälle.

Kehon sisäinen puhdistuminen

Lämpö vapauttaa ihon alta myrkkyjä ja raskametalleja, jotta ne pääsevät puhdistumaan hengityksen kautta. Nykyaikana ihmiset altistuvat päivittäin monenlaisille myrkyille, ja myrkyllisiä kemikaaleja on runsaasti ruoassa ja ympäristössä. Siksi onkin järkevää auttaa kehoa poistamaan kuona-aineita saunomalla.

Keinotekoinen kuume

Korkealle lämpötilalle altistuminen luo keinotekoisen kuumetilan, joka stimuloi kehon luonnollista paranemisprosessia. Tuloksena immuunijärjestelmä tuottaa enemmän tauteja vastaan taistelevia valkosoluja ja vasta-aineita.

Hyvää hikeä

Saunasta voi olla apua kohonneeseen verenpaineeseen ja ikäihmisten huonoon ääreisverenkiertoon.

Saunominen rentouttaa myös lihaksia. Säännöllisten saunojien mukaan ”hyvä hiki” antaa mahdollisuuden uppoutua positiivisiin ajatuksiin ja paeta arkipäivän vaikeuksia.

Muista kuitenkin nämä asiat saunoessasi:

  • Älä viivy saunassa kerralla 30 minuuttia kauempaa.
  • Lepää riittävän kauan saunomisen jälkeen.
  • Juo runsaasti vettä palauttaaksesi saunomisen aikana kadonneet nesteet ja mineraalit.
  • Alkoholin juominen saunassa ei ole suositeltavaa.
  • Saunominen ei sovi pienille vauvoille, koska heidän lämmönsietokykynsä on vielä huono.
Kommentoi »