Terve.fi

Eutanasia: suomalaisten lääkärien kanta muuttui

Eutanasia: suomalaisten lääkärien kanta muuttui
Miten mielipide on liikahtanut? Ja ovatko lääkärit edelleenkään valmiita osallistumaan eutanasian toteuttamiseen?
Julkaistu 5.2.2015

Suomalaislääkärien mielipide eutanasiasta on 10 vuoden aikana vaihtanut raidetta. Siinä missä vielä vuonna 2003 kanta oli ennemminkin kielteinen, oli se vuonna 2013 selvästi myönteisempi, kertoo Helsingin yliopiston Hjelt-instituutissa tehty tutkimus.

Sen sijaan lääkärien halukkuus osallistua eutanasian tekemiseen ei ole juuri liikahtanut. Nykyään ei olla sen valmiimpia osallistumaan eutanasiaan kuin ennenkään, vaikka laki tekisi eutanasian mahdolliseksi.

Tutkimus on julkaistu Journal of Medical Ethicsissä.

Aineistona on lääkäreille lähetetty kysely, joka on toistettu vuosina 1993, 2003 ja 2013. Kysely tehtiin 1003 suomalaislääkärille, jotka oli poimittu satunnaisesti.

Tuoreimmassa kyselyssä mielipiteet jakaantuvat tasaisesti: noin puolet (46%) lääkäreistä kannattaa eutanasian laillistamista ja sama määrä vastustaa.

Vielä kymmenen vuotta sitten vastustajia oli selvästi enemmän: 61 prosenttia vastaajista vastusti eutanasian laillistamista ja vain 29 prosenttia kannatti.

Kun vuonna 2013 kysyttiin Lääkäriportaalin lukijoiden kantaa eutanasiaan, saatiin samantapaisia lukemia kuin nyt julkaistussa tutkimuksessa. Lukijakyselyssä 48 prosenttia kannatti ja 52 prosenttia ei kannattanut eutanasiaa. Lääkäriportaali.fi-sivusto on suunnattu lääkäreille ja lääketieteen opiskelijoille.

Lähteet:

Lääkärien profiilikysely 2012, Terve Media

Lue myös:

2 kommenttia